I ett vintrigt Nordnorge med arktiska vidder och storslagen natur, bor vi tre nätter i norrskensbyn Alta. Här lär vi känna den samiska kulturen och kan uppleva vinteräventyr som hundspann, snöskor och isfiske – där fångsten blir vår lunch! Vi söker också efter norrsken och kommer förhoppningsvis hem med bildbevis.

Dag 1. Flyg till Alta
Alta ligger i Finnmark 70 grader nord och vi flyger hit och möts av buss på plats. Vädret är torrt och stabilt, relativt milt för dessa breddgrader, men var förberedd med varma vinterkläder. Väl framme besöker vi Alta museum, ett lokalhistoriskt museum som sommartid också visar upp flertalet Unesco-skyddade hällristningar.

Dag 2. Snöskor & isfiske
Dagens vinteraktivitet är att ta på snöskor och vandra någon kilometer i Altadalen, i ett landskap format av glaciärerna som täckte landet för 10 000 år sedan. Under vandringen ser vi säkert också spår av vilda djur som älg, räv och hare. Väl framme vid vårt läger, som ligger fint vid en sjö, provar vi på isfiske innan vi avnjuter en god lunch i sametält. Efter mycket frisk luft kan vi avrunda dagen med ett besök i Nordlyskatedralen och se den interaktiva utställningen om norrsken som finns i källaren. Katedralen ligger mitt på torget i Alta och är fantastiskt fin att besöka när mörkret fallit.

Dag 3. Sami Siida & norrsken
Vi gör ett besök på Sami Siida, ett sameviste i utkanten av Alta där vi får ta del av den typiska kulturen, lyssna på historier och avnjuta vårt förmiddagskaffe i ett äkta sametält. Eftermiddagen är fri, men på kvällen är det dags att söka efter norrsken. Alta räknas som ett av de bästa ställena i världen för att uppleva norrsken och vi ger oss av efter middagen tillsammans med våra experter. Efter förhoppningsvis god ”jaktlycka” släcker vi lampan runt midnatt.

Dag 4. Hemresa

Förslag på fler vinteraktiviteter
Prova på att köra rensläde på Sami Siida och inkludera en traditionell lunch.

För den som vill ha mer äventyr och lite fart rekommenderar vi hundspann. Först ges information och instruktioner om hur man selar en hund och därefter får vi köra dessa glada och samarbetsvilliga huskies.

En kort bussresa från Alta ligger Sorrisniva vackert vid Altaälven. Det är världens nordligaste ishotell och här finns många vackra isskulpturer.

Lägre pris
Sedan många år har RK Travel Group en stor andel av gruppresemarknaden i Norge och vi har även öppnat ett norskt bolag: RK Travel Group Norway A/S. I praktiken innebär det att alla resor i Norge för norrmän numera har avdragsgill moms/merverdiavgift, vilket i sin tur sänker resans pris med mellan 10–12% för våra norska kunder. Detta kommer i sin förlängning gynna även våra svenska och finska kunder – ju mer våra norska kunder köper, desto större samlade inköp med bra villkor får vi.

Reseförslag

  • 3 x övernattning inkl. halvpension på centralt belägna Scandic Alta i Alta
  • transfer flygplats-hotell t/r och till här inkluderade utflykter
  • entré till Alta Museum
  • utflykt med snöskor, isfiske och lunch
  • besök på Sami Siida inkl. entré, guidning, kaffe och kaka
  • norrskensjakt inkl. guide
Skicka förfrågan