Res till rogivande Vrådal i Telemark för tre nätter på trivsamma Straand Hotel. Under vistelsen besöker vi Henrik Ibsens Skien och tar en fin tur på Telemarkskanalen. Vi gör också en utflykt över fjället till Rjukan där vi besöker en av Norges mest spännande sevärdheter.  Det var här som man 1943 stoppade Nazi-Tysklands planer på att utveckla världens första atombomb – ett av de djärvaste sabotageuppdragen under andra världskriget.

Dag 1. Ankomst till Vrådal
Ankomst till Vrådal och incheckning på omtyckta Straand Hotel. Det familjeägda hotellet är beläget ett stenkast från sjön Nisser och omgärdas av några av Telemarks skogbeklädda berg.

Dag 2. Skien & Telemarkskanalen 
Efter frukost åker vi till Skien där författaren och dramatikern Henrik Ibsen föddes 1828. Han skapade framstående verk som Peer Gynt, Hedda Gabler och Ett dockhem. Vi besöker hans barndomshem som är idag ett välbesökt museum.

Under eftermiddagen åker vi båt på Telemarkskanalen som sträcker sig 105 km från kust till fjäll, över insjöar och genom trånga sund och handdrivna slussar. Vi startar i Lunde och under båtturen får vi bl.a. se Eidselva och slusstrappan vid Vrangfoss, innan vi når Ulefoss där vår buss möter upp.

Dag 3. Rjukan & Heddal
Efter frukost går turen till Rjukan. Vi åker förbi Rauland och över fjället till Mösvannsdammen, ner för den branta Maristien mot Rjukan. Här ska vi besöka Vemork, som 1911 var världens största kraftverk. Idag är Vemork ett industriarbetarmuseum och en av Norges mest spännande sevärdheter. De sista 700 m fram till museet är inte framkomliga för turistbussar, utan här åker vi i minibussar t/r.

Det var i Vermork som man 1943 stoppade Nazi-Tysklands planer på att utveckla världens första atombomb, ett viktigt och intressant stycke historia. Visningen sker med speciell vikt på just tungt-vatten-sabotaget och vi får bl.a. se BBC’s dokumentärfilm om vad som verkligen hände här under andra världskriget. Efteråt serveras lunch i museets Kafé Vemork.

Under eftermiddagen reser vi hemåt via Tinnsjön öster om Rjukan. Det var här som sabotörerna sänkte båten M/F HYDRO när den var fullastad med tungt vatten som skickats till Tyskland. Under hemresan stannar vi i Heddal för ett besök i den vackra stavkyrkan. Den är landets största stavkyrka och byggd med ett trippelnav.

Dag 4. Avresa från Vrådal
Det är dags att ta farväl av Telemark och resa hemåt.


Lägre pris
Sedan många år har RK Travel Group en stor andel av gruppresemarknaden i Norge och vi har även ett norskt bolag: RK Travel Group Norway A/S. I praktiken innebär det att alla resor i Norge för norrmän har avdragsgill moms/merverdiavgift, vilket i sin tur sänker resans pris med mellan 10–12% för våra norska kunder. Detta gynnar även våra svenska, danska och finska kunder – ju mer våra norska kunder köper, desto större samlade inköp med bra villkor får vi.

Telemarkskanalen © Kåre S. Pedersen

Reseförslag

  • 3 x övernattning inkl. halvpension på Straand Hotel i Vrådal
  • entré och visning på Henrik Ibsen Museum i Skien
  • båttur på Telemarkskanalen Lunde – Ulefoss, ca 2 timmar
  • minibuss t/r, entré, guidad tur med filmvisning samt lunch på Industriarbetarmuseet i Vemork
  • entré och guidad visning i Heddal stavkyrka i Notodden
Skicka förfrågan