Glöm inte att boka de rätta utflykterna och besöksmålen som ger resan det lilla extra, inte minst när det gäller populära storstäder där utbudet är enormt. Kombinera klassiker med nya spännande attraktioner som gör din resa lite mer unik. Krakow som var Polens huvudstad i över 500 år är kanske landets mest intressanta stad. Här är historien viktig och påtaglig, ända ifrån medeltiden till den nutida.

Lunch & ölprovning
Varför inte avsluta t.ex. en stadsrundtur på det mysiga mikrobryggeriet C.K. Browar där gästerna äter lunch och provar öl? Med endast 5 minuters promenad till Gamla stan är detta en perfekt start för de som sedan vill bege sig ut på egna äventyr i Krakows mysiga kvarter.

Middag & musik på judisk restaurang i Kazimierz
Stadsdelen Kazimierz var en egen stad fram till 1820 då den inkorporerades med Krakow. Kazimierz beboddes sedan 1300-talet av judar och då andra världskriget bröt ut bodde 70 000 människor här. I Kazimierz ligger restaurang Ariel som bjuder in till en genuin kväll med judisk klezmer och mat. Kuriosa; det var faktiskt här Steven Spielberg brukade äta efter de långa inspelningsdagarna under arbetet med filmen Schindlers List.

Auschwitz-Birkenau
Auschwitz och grannlägret Birkenau ligger 6 mil österut, 2 km ifrån varandra. Tyskarna hann inte riva lägren, varför de idag utgör ett mycket autentiskt och hemskt minnesmärke över förintelsen. Det tar 1–1 ½ timma att köra hit från Krakow och med lunch tar besöket nästan en heldag. Vi ordnar detaljer som t.ex. lokalguide och entré.

Wieliczka saltgruvor
Wieliczka saltgruvor är en världsattraktion som ligger ca 15 km söder om Krakows centrum. Saltgruvorna har varit i drift utan avbrott i mer än 700 år och under årens gång har gruvarbetarna byggt fantastiska saker i salt, t.ex. en underjordisk kyrka med många detaljer. Vi går ca 2 km innan turen avslutas vid museet där en hiss tar oss upp till markytan igen. Hissen är en s.k. arbetarhiss, trång och mörk, men tar bara ett par minuter.

Annorlunda guidning – ”I kommuismens spår”
Istället för en sedvanlig stadsrundtur så har du möjlighet att ta med dina gäster på en unik resa i kommunismens spår. En polsk 70-tals buss i original hämtar upp gruppen och tar sedan med gästerna på en tur som visar hur det var att leva i Polen under kommunistiskt förtryck. Turen avslutas med ett besök i en lägenhet inredd så som det såg ut då och självklart bjuds det på en shot vodka.

Vin – en ny lockelse i Polen
Är du ute efter en ny anledning att besöka Krakow? Tycker du om vin? Då är ett besök på vingården Srebrna Gora något för dig. Detta är Polens näst största vingård (drygt 12 hektar) och den har anor som går flera hundra år tillbaka i historien. 2008 återupptogs vinproduktionen och nu har även allmänheten möjlighet att besöka denna vackra plats. Kombinera gärna ett besök med middag på Restaurang Da Pietro i Gamla stan, där man har komponerat en 3-rätters meny med polska viner i fokus.

 

Skicka förfrågan