Följ med på en rundresa norr om Polcirkeln i midnattssolens land. Under de ljusa sommarmånaderna är landskapet förförande vackert. En resa inleds bäst i Tromsö, Nordnorges arktiska huvudstad, och går via Alta till Mageröya. En kvällsutflykt till Nordkapsklippan, Europas nordligaste utpost, bjuder på en oförglömlig utsikt över Ishavet. Avslutningen i Karasjok ger en inblick i de norska samernas kultur och historia.

Dag 1. Ankomst till Tromsö
Vi kommer med flyg till Tromsö och checkar in för två nätter på vårt hotell.

Dag 2. Tromsö
Tromsö är Nordnorges största stad och härifrån utgick flera av Nansens och Amundsens polarexpeditioner. En stadsrundtur ger oss en inblick i Tromsös historia och vi besöker även den säregna Ishavskatedralen, känd för sina färggranna glasmosaiker. För eftermiddagen rekommenderas ett besök på det spännande Polarmuseet eller en tur med linbanan Fjellheisen.

Dag 3. Längs fjordarna till Alta
Under morgonen lämnar vi Tromsö och reser med färjor över Ullsfjorden och Lyngen. Vi åker in i Finnmark, Norges nordligaste fylke vars landskap har präglats av inlandsisen. Här finns flera panoramautsikter över Finnmarks vackra fjordar. Under eftermiddagen når vi Alta där vi övernattar en natt.

Dag 4. Altas hällristningar & Honningsvåg
Under morgonen besöker vi Nordeuropas största samling av hällristningar. De ca 3 000 hällristningarna vid Hjemmeluft är utnämnda till världsarv. Alta Museum som byggts strax intill har även sevärda utställningar om bl.a. norrskensforskning, samekultur och den omtalade Altakonflikten. Färden går sedan vidare längs Porsangerhalvöyas östra kust till Honningsvåg på Mageröya där vi bor två nätter.

Dag 5. Mageröya & Nordkap
Honningsvåg ligger på den 71:a breddgraden och hit kommer besökare från hela världen för att uppleva midnattssolen. Under dagen har vi tid att uppleva Honningsvåg på egen hand och vid Hurtigrutskajen finns det lilla Nordkapsmuseet med utställningar om Mageröya. På kvällen gör vi en utflykt till den drygt 300 m höga Nordkapsklippan. Vi besöker Nordkapshallen som bl.a. erbjuder filmvisning, souvenirbutik och bar. Vid klart väder visar sig midnattssolen och utsikten från den berömda jordgloben är magnifik. Innan hemfärden belönas vi med ett Nordkapscertifikat.

Dag 6. Samernas Karasjok
Efter en sovmorgon reser vi söderut till Karasjok som är de norska samernas huvudstad. Vi gör ett utvändigt besök vid Sametinget och fortsätter sedan till Sapmi Park, en samisk temapark. Här visas en film, vi får se några av byggnaderna i den lilla parken och vi lär oss om renskötsel, jojk och samiska hantverk.

Dag 7. Hemresa
Fyllda av upplevelser lämnar vi Karasjok och reser till Alta där vi tar flyget hem.

Lägre pris
Sedan många år har RK Travel Group en stor andel av gruppresemarknaden i Norge och vi har även öppnat ett norskt bolag: RK Travel Group Norway A/S. I praktiken innebär det att alla resor i Norge för norrmän numera har avdragsgill moms, vilket i sin tur sänker resans pris med mellan 10–12% för våra norska kunder. Detta kommer i sin förlängning gynna även våra svenska och finska kunder – ju mer våra norska kunder köper, desto större samlade inköp med bra villkor får vi.

© Samer: CH – visitnorway.com

Reseförslag

  • 2 x övernattning inkl. halvpension på bra mellanklasshotell i Tromsö
  • 1 x övernattning inkl. halvpension på bra mellanklasshotell i Alta
  • 2 x övernattning inkl. halvpension på bra mellanklasshotell i Honningsvåg
  • 1 x övernattning inkl. halvpension på bra mellanklasshotell i Karasjok
  • lokalguide i Tromsö, ca 2,5 timma
  • entré till Ishavskatedralen i Tromsö
  • entré och guidad visning Alta Museum
  • entré till Nordkapshallen inkl. Nordkapscertifikat
  • entré och guidad visning Sapmi Park
Skicka förfrågan