I området runt Österlen värnas det om lokalproducerad mat och dryck. Här finns många småskaliga verksamheter som producerar grönsaker, kött, frukt, kryddor m.m. Under vår resa besöker vi fem besöksmål som alla ligger i trakterna kring Simrishamn.

Vår andra resdag inleds på Österlenkryddor där vi får höra historien om kryddodlingen, får smaksättningstips och serveras förmiddagskaffe. Sommartid kan vi också köpa deras kryddade glass. På Köpingsbergs Vingård lär vi oss om mousserande vin och om vingårdens godsaker. Örums Nygård har genomgått en förvandling från jordbruk till hotell och här får vi höra gårdens historia och serveras lunch. Under eftermiddagen besöker vi Petersborgs Gård som tillverkar egna prisbelönta senapsvarianter som t.ex. whiskysenap och senapspesto. Dagen avslutas på Gunnarshögs Gård som tillverkar rapsolja och har en egen gårdsbutik.

Vi bor på centrala Quality Hotel Grand Kristianstad och härifrån är det endast ca 10 minuters promenad till Naturum Vattenriket. Det är byggt på pålar i Helgeån och berättar bl.a. om Vattenrikets djurliv.

Rapsolja: © Gunnarshögs Gård
Glass: © Österlenkryddor

 

Reseförslag

  • 2 x övernattning inkl. halvpension (middagarna består av tre rätter) på Quality Hotel Grand Kristianstad
  • förmiddagskaffe och besök i gårdsbutiken på Österlenkryddor
  • vinprovning på Köpingsbergs Vingård
  • lunch på Örums Nygård
  • senapsprovning på Petersborgs Gård
  • eftermiddagsfika på Gunnarshögs Gård
  • besök på Naturum Vattenriket i Kristianstad
Skicka förfrågan