Baskien, som ligger vid Biscayabukten i norra Spanien, är inte bara känt för sina underbara surfstränder utan också för sin fantastiska mat och dryck! Här finns allt från barer med enkla pintxos (tapas) till flärdfulla restauranger. San Sebastian har fler Michelinstjärnor än någon annan stad i världen och lockar matälskare som vill prova stadens breda gastronomiska utbud. Denna del av Spanien är grön och frodig med skogstäckta berg och dalar, och det är ett nöje att resa genom ett så vackert landskap.

Vi anländer till Bilbao och åker mot gourméernas stad San Sebastian där vi bor två nätter. Vi bekantar oss med omgivningarna tillsammans med en lokalguide och åker upp till höjden Monte Igueldo för att njuta av den fantastiska utsikten över staden. Under vistelsen besöker vi också någon av de närliggande vingårdarna för att prova det baskiska vinet.

Resan går sedan till Vitoria-Gasteiz via Ordizia, som på onsdagarna har en känd matmarknad med lokala produkter från regionen, och via Idiazabal där vi besöker en ostfarm. Vidare längs vägen stannar vi hos den typiska ciderproducenten Oiharte i Zerain. Vi provsmakar cider, lär oss om dess framställning och gör med fördel ett stopp för lunch. Vitoria-Gasteiz är en stad med många grönområden, en trevlig saluhall och en katedral som är under renovering på obestämd tid. Vi checkar in och bor en natt på vårt hotell.

Efter frukost lämnar vi Vitoria-Gasteiz och åker söderut till Anana och Salinas de Anana – dalen där man utvinner salt. Hos saltproducenten Valle Salado lär vi oss om saltets viktiga del i våra liv, vi provsmakar olika smaksatta sorter och lär oss skillnaden på salt och salt. Resan fortsätter ytterligare lite söderut mot Laguardia i Rioja Alavesa. Rioja Alavesa anses vara den region i Rioja som håller den högsta kvalitén på vin p.g.a. de goda mognadsförhållandena. I byn Samaniego ligger den vackert belägna bodegan Baigorri där vi njuter av goda viner och lunch innan vi åker vidare till Bilbao. I Baskiens huvudstad bor vi två nätter.

Nästa förmiddag visas vi runt av en lokalguide i Bilbao och besöker även det välkända Guggenheimmuseet. På eftermiddagen har vi tid för egna strövtåg för att på kvällen samlas för avskedsmiddag på någon trevlig restaurang utanför hotellet. På vägen till flygplatsen kan vi, om tid finns, besöka Bodega Talleri i Morga för att provsmaka det baskiska mousserande vita vinet – en härlig avslutning på vår resa!

Reseförslag

  • buss enligt program
  • 2 x övernattning inkl. halvpension på Mercure Monte Igueldo i San Sebastian
  • 1 x övernattning inkl. halvpension på NH Canciller Ayala i Vitoria-Gasteiz
  • 2 x övernattning, varav 1 x halvpension och 1 x frukostpension, på Novotel Bilbao Exhibition Center i Bilbao
  • lokalguide i San Sebastian, ca 3 timmar
  • vinprovning på vingården Hiruzta utanför San Sebastian
  • provsmakning av ost på Queseria Aranburu i Idiazabal
  • provsmakning av cider hos producenten Oiharte i Zerain
  • besök och provsmakning hos saltproducenten Valle Salado i Salinas de Anana
  • vinprovning på bodega Baigorri i Samaniego
  • lokalguide i Bilbao, ca 3 timmar
  • entré till Guggenheimmuséet i Bilbao inkl. audioguides
  • avskedsmiddag på restaurang i Bilbao
Skicka förfrågan