I trakterna kring Lüneburger Heide finns en av Tysklands mest intressanta temavägar. Niedersächsische Spargelstraßse förbinder områden och små byar där sparris odlats i generationer. Under vår resa lär vi oss om hantverket att odla och skörda ”det vita guldet”. Vi besöker även den vackra hansastaden Lüneburg där vi får en stadsvandring med lokalguide och besöker stadens saltmuseum. Vårt förslag är baserat på boende i Hermannsburg, men resan kan också ha sin utgångspunkt i pittoreska Celle.

Dag 1. Ankomst till Hermannsburg
Vi reser till Hermannsburg, en gemytlig småstad belägen några mil norr om Celle och en av de orter som ingår i sparrisvägen. När vi inkvarterat oss på vårt centrala hotell serveras vi en gemensam välkomstmiddag med en specialkomponerad meny som givetvis inkluderar sparris.

Dag 2. Besök på sparrisgård & sparrismuseet i Nienburg
Efter en god frukost lämnar vi vårt hotell och njuter av en dag i sparrisens tecken. Säsongen inleds i mitten av april och pågår till slutet av juni. Sparris, som ofta kallas ”det vita guldet”, är en av de mest populära primörerna och firas med bl.a. festivaler och marknader. Under förmiddagen besöker vi Spargelhof Heuer i Fuhrberg där vi får en visning av ägorna och får lära oss mer om odlingarna. Vi serveras även en gemensam lunch och det ges tid till att handla i gårdsbutiken.

Från Fuhrberg följer vi sparrisvägen västerut och passerar samhällen som Wedemark och Frielingen innan vi efter en dryg timmas färd når Nienburg, en förtjusande korsvirkesstad vid Weser. Vi besöker Nienburgs lilla sparrismuseum där vi får en guidad visning. Under eftermiddagen reser vi hemåt till Hermannsburg.

Dag 3. Hansastaden Lüneburg & besök på saltmuseet
Under morgonen reser vi norrut till staden Lüneburg, som fått ge namn åt hedområdet Lüneburger Heide. Väl i Lüneburg möter vi en lokalguide som tar oss med på en stadsvandring i de pittoreska och historiska kvarteren. Staden var en gång i tiden en rik hansastad och under perioder även ett eget furstendöme. Det var främst handel med salt som gjorde staden förmögen. Saltet utvanns i saliner i Lüneburgs omgivningar och exporterades till andra städer inom hansan. På eftermiddagen besöker vi stadens saltmuseum där vi får en guidad visning.

På återresan är det möjligt att ta vägen via Uelzen för att besöka stadens spektakulära järnvägsstation som ritats av den österrikiske konstnären Friedensreich Hundertwasser.

Dag 4. Hemresa
Vi lämnar Hermannsburg och reser norrut mot vår hemort.


Konceptet hemlig resa

Denna resa passar både för färdiga grupper och i ditt program, inte minst som hemlig resa. Resor mot okända mål lockar många resenärer – tänk vad spännande att kliva ombord utan att veta vart resan ska gå. Att resa ”ut i det blå” är ett koncept som ökar stadigt. Inte sällan ser vi att en destination som varit hemlig resa ett år, blir ett återkommande resmål i nästa års program. Vissa pärlor behöver hemlighetsmakeriet för att upptäckas, men när några resenärer varit där vill fler åka dit. Välj fliken Resmål och sedan Hemlig resa för att se fler fina förslag.

 

Reseförslag

  • 3 x övernattning inkl. halvpension på Best Western Hotel Heidehof i Hermannsburg
  • specialkomponerad sparrismeny på ankomstkvällen
  • besök på Spargelhof Heuer inkl. rundvisning och 1-rätters sparrislunch
  • entré och guidad visning på Niedersächsisches Spargelmuseum i Nienburg
  • lokalguide i Lüneburg, ca 2 timmar
  • entré och guidad visning på Deutsches Salzmuseum i Lüneburg
Skicka förfrågan