Det är svårt, om inte omöjligt att bli mätt på Berlin. Man upptäcker alltid något nytt och man känner sig aldrig färdig. Det finns därför alltid anledning att återvända till denna fantastiska metropol som är en av Europas mest spännande städer. Glöm inte att boka de rätta utflykterna och besöksmålen som ger resan det lilla extra. Här följer våra bästa tips på arrangemang i och utanför staden!

Stadsrundtur
Gör en traditionell stadsrundtur med buss och upplev stadens kontraster från öst till väst. Besök olika stadsdelar och berömda gator som Kurfürstendamm och Unter den Linden. Se kända monument och byggnader som Berlinmuren, Brandenburger Tor, TV-tornet och Tysklands riksdag Bundestag.

Båttur på Spree
Ta en båttur på Spree och se staden ur ett annat perspektiv. Det är rogivande att sakta glida fram på vattnet och betrakta byggnaderna som man passerar. En rekommenderad sträcka är genom Berlins ”hjärta”, mellan Jannowitzbrücke (vid Alexanderplatz) och Charlottenburg.

Guidad cykeltur
Ett fantastiskt sätt att uppleva Berlin på nära håll är från cykelsadeln. Tillsammans med en guide cyklar man runt i staden i mindre grupper. Det går att välja olika inriktningar på guidningarna. Gör t.ex. en cykeltur med muren som tema och besök platser som Berlin Wall Memorial Museum vid Bernauer Strasse, Mauerpark och Checkpoint Charlie. En annan trevlig tur är ”alternativa Berlin” där man får uppleva stadens östra och södra stadsdelar som Prenzlauer Berg, Friedrichshain och Kreuzberg.

Berlin_Cykeltur_Alternativ_Web

Berliner-Kindl-Schultheiss-Brauerei
Lägg in ett besök på Berliner-Kindl-Schultheiss-Braueri i Prenzlauer Berg och få en rundvisning med tillhörande ölprovning på ett av de mest kända bryggerierna i Berlin. Veteölet Berliner Weisse är en specialitet för Berlin. Ölet serveras ibland uppblandat med saft och får då en spektakulär grön eller röd färg. Man har då fått en ”Weisse mit Schuss”.

DDR-museet
DDR-museet som ligger intill Spree i stadsdelen Mitte är ett interaktivt museum, där man får se, röra och uppleva saker från vardagslivet i det forna Östtyskland. Museet presenterar modern nutidshistoria genom en resa tillbaka i tiden, som inte är längre än ca 30 år. Här kan man bl.a. uppleva en typisk inredd östtysk lägenhet, kolla östtysk TV och provsitta i en Trabant.

Berlin Unterwelten
Utrymmena i Berlins tunnelbana användes bland annat som skyddsrum under andra världskrigets bombraider. Berlin Unterweltens kunniga och engagerade guider visar upp Berlins undre värld och berättar om stadens både skrämmande och spännande historia. Det finns flera olika turer att välja mellan med guidning på antingen engelska eller tyska.

Stasimuseet
Efter att muren hade fallit bestämdes det att bevara kontoren på det gamla området för DDR:s statssäkerhet och skapa en utställning runt Stasi. På museet får man veta mera om Stasi och hur de arbetade. Man får också kännedom om den mängd information de samlade på sig om invånarna. Kontorsplanet där Erich Mielke arbetade är fortfarande intakt och man kan bland annat besöka det kontorsrum som han hade då han var minister för statssäkerheten från 1957 fram till DDR:s fall.

Tyska spionmuseet Berlin
Besök detta interaktiva museum och uppleva spioneriets och underrättelsetjänstens historia på ett roligt sätt. Vi tar oss genom laserstrålar, lär oss läsa på läppar, kollar hur lång tid det tar att knäcka lösenordet till datorn hemma, hör hur spioner kommunicerade genom ett skärp (!), ser Hitlers chiffermaskin Enigma och lär oss allt om spioners dubbelliv i verkligheten och i otaliga spionfilmer. Både vuxna och barn hittar sina favoriter på detta spännande museum.

Museumsön
Tillägna Museumsön lite extra tid. Det är en av Berlins vackraste platser och ett unikt kulturminne som finns med på Unescos världsarvslista sedan 1999. Här finns fem anrika museer – Pergamonmuseet, Altes Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie och Bodemuseet.

Königliche Porzellan-Manufaktur
Königliche Porzellan-Manufaktur ligger i Charlottenburg och är Berlins motsvarighet till porslinsfabriken i Meissen. KPM etablerades 1763 och producerar porslinsobjekt med hög konstnärlig kvalitet. Här finns både en utställningshall och försäljningslokal som är väl värda ett besök.

Ritter Sports färgstarka chokladvärld
Hos Ritter Sport finns en härlig blandning av olika chokladtyper och här kan man göra sin egen specialchoklad och ta med sig hem! Vi lär oss om kakaobönans vikt i Ritters choklad och i deras kafé kan vi beställa allt från chokladfondue till kaffe med marsipan i – något för en riktig livsnjutare! Avsluta med att shoppa loss till hela släkten i den 1 000 m2 stora butiken.

Wilde Matilde
I denna rosa plyschbar bjuds det på underhållning i burlesk stil. Ta Afternoon tea, en cocktail eller se en hel show – valet är ditt! Här arrangeras ginprovningar och cocktailkurser och det finns mer än 100 drinkar att välja bland. Njut av frukost, lunch, middag eller varför inte kaffe och tårta? Ett besök på Wilde Matilde glömmer vi inte i första taget.

Vodkaproducenten Our/Berlin 
Att besöka Our/Berlin är att prova något utanför boxen. I detta mikrodestilleri produceras vodka av svenskt vete och vi gör en rundvandring, provar två sorter och tar en drink i en härlig atmosfär. Om vädret är fint kan vi delvis vara utomhus. Shoppa även med något hem av deras för säsongen framtagna och populära varor.

Clärchens Ballhaus
Under 20-talet var Clärchens Ballhaus ett av Berlins mest berömda danssalonger, som under DDR-tiden utvecklades till ett populärt dansställe för medelålders. Under de senaste åren har lokalen fått kultstatus och besöks av både gammal och ung. Hit kan man gå för att äta, dansa eller gå på någon av deras olika evenemang.

Residenzkonsert på Schloss Charlottenburg
Detta är en konsertupplevelse utöver andra. Orangeriet på Slott Charlottenburg erbjuder en exklusiv inramning för en unik konsertkväll i barockens glans och i stearinljusens sken. En magnifik upplevelse där man får njuta av de stora mästarnas musik och vacker sång.

För den shoppingintresserade
Berlin är verkligen en fantastisk shoppingstad med ett utbud för alla plånböcker och med stil och smak som passar oss nordbor. Flanera t.ex. bland affärerna på Kurfürstendamm, besök det nya varuhuset Bikini Berlin, klassiska KaDeWe eller Alexa Shopping vid Alexanderplatz. Även vid Potsdamer Platz finns det en stor shoppinggalleria. Alternativt fynda i någon av stans mindre butiker, t.ex. runt Hackescher Markt.

Gå på loppmarknad
Besök den livliga loppmarknaden Flohmarkt am Mauerpark, full av spännande fynd, musik, mat och människor. Det är Berlins största och mest kända loppmarknad som är öppen alla söndagar (med reservation för ändringar).

close-up of colorful crystal glasses at the Mauerpark market in Berlin, Germany

Judiska museet
Ett besök på Judiska museet som ligger i stadsdelen Kreuzberg, är ett besök fyllt av känslor. Museet hedrar alla judar som omkom i förintelsen och presenterar även den tyskjudiska historien fram till andra världskriget. Museet har dessutom både en spännande och fantasirik arkitektur. Byggnaden har metallfasad och är sicksackformad, som en uppbruten Davidsstjärna.

Potsdam med sina slott
Potsdam som är en självständig stad och som gränsar till Berlin, är även huvudstad i Brandenburg. Den främsta sevärdheten i Potsdam är slottet och parken Sanssouci där vi också finner det nyklassicistiska Charlottenhof, barockpalatset Neues Palais och Schloss Cecilienhof, som mer påminner om ett engelskt lantgods än ett slott. Parken med alla sina slott räknas till ett av de vackraste slottskomplexen i Europa.

Baum & Zeit – över trädtopparna
För mer än 100 år sedan byggdes det berömda Beelitzer Heilstätten, ett före detta sanatorie- och parkområde, som ligger ca 55 km sydväst om Berlin. Idag är det en fascinerande plats som gjorts om till en välbesökt sevärdhet. Kvar finns ruiner av de gamla pampiga byggnaderna som naturen helt tagit över, med träd som växer genom resterna av husen. En del av husen ska restaureras, men många kommer behållas som de är idag. På en höjd på upp till 36 m upp i luften kan man promenera på en lång träbro över trädtopparna och de gamla husen. Det finns också ett högt utkikstorn varifrån man får en fantastisk utsikt vid fint väder. Grupper kan få guidade rundvisningar och det går också att boka in en lunch.

Dagsutflykt till Spreewald
Ca 100 km sydost om Berlin ligger Spreewald, ett flod- och kanalområde som bl.a. är känt för sin natur och sina goda gurkor. Här åker man med stakpråm på kanalerna, s.k. Kahnfahrt, en annorlunda och populär upplevelse.

Sand mellan tårna på Tropical Island
Den gigantiska kupolen ca 60 km utanför Berlin är ett 66 000 m2 stort tropiskt semesterparadis med regnskog, laguner, sandstränder, palmer exotisk mat och underhållning. Hit kan man åka för bada i härlig värme och bara koppla av.

© Wilde Matilde Bar Berlin

Skicka förfrågan