Budapest är kontrasternas stad och lockar med en spännande historia, många sevärdheter, myllrande shoppinggator, god mat och vackra badhus. Kom ihåg att boka de rätta besöksmålen och utflykterna som ger resan det lilla extra. Här följer våra bästa tips.

Stadsrundtur
Upptäck Budapest med en lokalguide som visar de främsta sevärdheterna. Floden Donau delar staden i två delar, Buda som är den lite mer exklusiva sidan med palats och monument, vindlande smågator och stupande branter samt Pest där gammalt blandas med nytt. Här är det breda avenyer, art nouveau byggnader och trendiga restauranger och barer. Vi ser bl.a. Gellértberget, slottsområdet med gamla stan, Fiskarbastionen, Parlamentet, Sankt Stefansbasilikan och Hjältarnas plats.

Båttur på Donau
Donau har en central del i stadsbilden och det är väl värt att ta en båttur som ger en extra dimension till den traditionella stadsrundturen. Staden gör sig bra från vattnet med alla pampiga byggnader längs kajen. Ta en kvällstur när de vackra byggnaderna och broarna är upplysta och njut av middag ombord.

Restaurangbesök
Det kulinariska utbudet i Budapest är stort med smaker från hela världen. Ungerns läge har satt sin prägel på den lokala matkulturen och det ungerska köket har influenser från grannländerna. Gåslever, paprikapulver, ungersk pasta, salami, korv och gulasch är några av klassikerna. Boka en middag på en av restaurangerna vid Varosligetparken. Runt Liszt Ference-torget ligger flera mysiga restauranger. Prova också restaurang Petrus som är en trevlig krog med kändiskock, där Budapest möter Paris. För den som gillar strudel är First Strudel of Budapest stället som gäller. Det är även populärt för lunch och middag.

Gå på kafé
I Budapest ligger ett av de vackraste kaféerna i världen, Café New York, en klassiker som vi inte får missa. Ännu en klassiker som bör besökas är Café Gerbeaud från 1858. På menyn finns tårtor och bakelser, men även öl som är bryggd på plats.

Besök destilleriet Zwack
Provsmaka den världsberömda snapsen Unicum vid ett besök på destilleriet Zwack. Unicum är en ungersk bitter smaksatt med över 40 kryddor och örter, gjord efter hemligt recept. Den är bra för matsmältningen och kan liknas vid Fernet Branca.

Smaka på Ungern
Vill vi äta något från det lokala köket så rekommenderar vi turen ”Smaka på Ungern”, en matvandring med en av våra lokalguider. Turen börjar i den kända saluhallen som är en viktig plats för den ungerska gastronomin. Här serveras en öl och snapsen Unicum. Vi fortsätter till en gemytlig restaurang dit ungrarna själva går, och avslutar sedan matvandringen med kaffe och bakverk på Cafe Auguszt, ett kafé med anor från 1800-talet.

Folklorekväll
Besök en av de många folklorerestauranger som är speciella för just Budapest. Det blir en festkväll med ungerska specialiteter, vin och show. Boka t.ex. in en kväll på restaurang Borkatakomba.

Besök ett termalbad
Missa inte att besöka något av stadens alla termalbad som är träffpunkter för Budapestborna. Här umgås man med vänner, spelar kort eller schack samtidigt som man njuter av det varma och hälsosamma termalvattnet. Några av de mer kända är det anrika Gellértbadet och det populära Széchenyibadet. Gellértbadet är ett av de vackraste med en imponerande arkitektur. Det finns inomhuspooler, turkiska bad, bastur och behandlingar. Széchenyibadet som också det är vackert med spännande arkitektur, är stadens största bad. Här väntar flera tempererade inom- och utomhuspooler året om.

Vinprovning i Budafok
Besök stadsdelen Budafok på Donaus västra strand, för en sekt- eller vinprovning. Den är känd för sina 100 km långa underjordiska labyrinter där det på många ställen är 5 m högt till taket. Vinodlarna började använda dessa källare som har en konstant temperatur på 10-12 grader. Här finns även världens största ekfat som rymmer drygt 100 000 liter.

Konstnärsbyn Szentendre
Strax utanför Budapest ligger den mysiga konstnärsbyn Szentendre som för tankarna till Provence. Byn är känd för sina gallerier och många konstnärer. Strosa runt i byn och passa även på att göra en vinprovning. Szentendre passar bra som en halvdagsutflykt eller som en längre utflykt som kombineras med Visegrád, Donaukröken och Esztergom.

Utflykt till Donaukröken
Kombinera utflykten till Szentendre med Visegrád, Donaukröken och Esztergom. Fortsätt den natursköna vägen norrut från Szentendre längs Donau till Visegrád. Här besöker vi slottet och passar även på att äta lunch innan vi beundrar panoramautsikten över Donaukröken. Turen går vidare till Esztergom, en av de äldsta städerna i Ungern. Här besöker vi den imponerande basilikan. Efter en heldag med historiska inslag och vacker natur vänder vi tillbaka till Budapest.

Vindistriktet Etyek
Endast ca 30 minuter från Budapest ligger den lilla byn Etyek som har blivit ett populärt besöksmål. Det är Budapests närmsta vindistrikt som huvudsakligen är känt för Chardonnay, Savignon Blanc och mousserande vin. Gör en vinprovning och kombinera gärna utflykten med att äta lunch eller middag.

Utflykt med vinprovningar i Eger och Tokaj
Gör en dagsutflykt till två av Ungerns mest kända vindistrikt, Eger och Tokaj, som ligger 2-3 timmars bussresa nordöst om Budapest. Från Eger kommer det välkända rödvinet Egri bikavér, tjurblodet från Eger. Vinerna från Eger är fylliga och kryddiga med bra balans, och det produceras även vita viner här. Tokaj som ligger vid floderna Bodrog och Tisza har ett mikroklimat med varma soliga somrar och långa höstar. Förhållandena är gynnsamma för att utveckla ädelröta på skalen och resultatet blir ett sött, vitt vin som kallas aszú.

Utflykt till Pusztan
Den ungerska stäppen Pusztan, kan man kalla för Ungerns vilda västern. Denna omfattande prärie har något förtrollande och romantiskt över sig. En utflykt hit inleds med ungersk fruktsnaps, pálinka. Till den serveras hemgjorda pogácsa, som är en form av scones. Vi bekantar oss sedan med området under en tur med häst och vagn, innan gårdens csikós bjuder på hästshow. Den traditionella lunchen serveras i den lokala csárdan och traktens musiker underhåller med levande musik.

Skicka förfrågan