Wiens stadsbild med den nya Skyline Donau City och MuseumsQuartier ger staden en framstående plats bland europeiska resmål. På vår resa mixar vi upplevelser i Wien med pittoreska byar, viner och jaktslott i Wienerwald.

Dag 1. Ankomst till Wien

Dag 2. Sevärdheter i Wien
Dagen börjar med en stadsrundtur där vi bl.a. ser Prins Eugens sommarpalats Belvedere, Hofburg med Spanska ridskolan, Burgteatern, Stadsoperan och inte minst Stephansdomen som har ett fantastiskt tak med 250 000 kakelplattor. Vi kommer också till Hundertwasserhaus – det kommunala hyreshuset som har oregelbunden fasad, olika fönsterstorlekar, lökkupoler m.m. och mer ser ut som en teaterkuliss än ett bostadshus. Några av Wiens anrika kaféer passeras och dessa fungerar ofta som lokala klubbhus, vissa med bridgebord. Beställ en kaffe och en tårtbit och sitt kvar så länge du vill – en upplevelse!

På Österrikes äldsta restaurang Griechenbeisl äter vi middag och dagen avslutas sedan med ett varv i Wiens berömda sevärdhet Riesenrad för dom som vågar och vill. Pariserhjulet ligger i nöjesparken Pratern och det snurrar 75 cm/sekund och lägger Wien under våra fötter.

Dag 3. Slottet Schönbrunn & Schlumberger Kellerwelten
Vi besöker kejsarätten Habsburgs forna sommarresidens och slottet är fyllt av rokokoutsmyckningar i överdåd med vackra paneler, tapeter och interiörer. Parkanläggningen med sina vattenfall, fontäner och palmhus är också väl värd ett besök. Lunch äter vi på restaurang Figlmüller som serverar wienerschnitzlar så stora att de inte får plats på tallriken. Vidare till Schlumberger Kellerwelten där vi provar sekt och gör ett besök i deras källare. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg.

Dag 4. Jaktslott & vin i Wienerwald
Utanför Wien finns ett landskap fullt av överraskningar, Wienerwald. Vi stannar till i den vackra medeltidsbyn Gumpoldskirchen med hus från 1500-talet för ett besök i vinkällaren hos Johannes Gebeshuber. Här får vi höra om vinets historia och prova deras viner. Därefter åker vi till jaktslottet Mayerling där Mayerlingdramat utspelade sig och till den berömda brunnsorten Baden med hälsobringande källor från romartiden. Väl tillbaka i Wien avslutas vår vistelse med middag på restaurang Augustinerkeller.

Dag 5. Hemresa

Alternativ utflyktsdag:
Båttur till Bratislava & heurigenbuffé
Vi åker båt på Donau till Slovakiens huvudstad Bratislava. När Donaubron passerats går vi i land och promenerar på egen hand genom Gamla stan förbi rådhuset, stadens smalaste hus och flera kyrkor. På höjden ovanför stoltserar Bratislavas slott med kritvit fasad och fin utsikt. Vår buss tar oss tillbaka till Wien, den enda huvudstaden i världen med vinodlingar inom stadsgränsen.  Under kvällen äter vi enligt gammal tradition middag på en ”vinrestaurang”, heurigen.

Reseförslag

  • 4 x övernattning, varav 1 x halvpension och 3 x frukostpension, på Novum Prinz Eugen Hotel i Wien
  • lokalguide i Wien, ca 3 timmar
  • 3-rätters middag på restaurang Griechenbeisl i Wien
  • besök på Schönbrunns slott inkl. entré och lokalguide
  • lunch med wienerschnitzel på restaurang Figlmüller i Wien
  • källarbesök med sekt på Schlumberger Kellerwelten i Wien
  • vinprovning inkl. 5 viner hos Johannes Gebshuber i Gumpoldskirchen
  • entré till jaktslottet Mayerling
  • 3-rättersmiddag på restaurang Augustinerkeller i Wien
Skicka förfrågan