Glöm inte att boka de rätta utflykterna och besöksmålen som ger resan det lilla extra, inte minst när det gäller populära storstäder där utbudet är enormt. Kombinera klassiker med nya spännande attraktioner som gör din resa lite mer unik. I vidunderliga Wien är utbudet stort – här följer några av oss väl utvalda arrangemang.

Gå på kafé
Få städer är så starkt förknippade med sin kafékultur som Wien och ett kafébesök är ett måste. Några av de mest kända och anrika kaféerna är Café Central, Café Landtmann, Hotel Sacher och Museum Café. Ät en klassisk Sachertårta, Apfelstrudel eller något annat läckert bakverk. Till det kan vi avnjuta en wiener melange, en kaffeblandning med espresso och varm skummad mjölk.

Hundertwasserhaus
Med sin färgglada och spektakulära arkitektur utan räta vinklar och linjer, sticker Hundertwasserhaus ut som en stark kontrast till Wiens pampiga och ståtliga byggnader. Med över 200 träd och buskar och med sin takterrass är huset en grön oas i stadskärnan. Det är ett hyreshus som ritades och byggdes 1985 av konstnären Friedensreich Hundertwasser. Vi kan besöka kafét, shopen och Hundertwasser village som ligger mittemot huset.

Besök en Heurigen (vintaverna)
Det är trevligt att ta sig ut från stadskärnan till någon av de små vinbyarna i stadens utkanter och besöka en vintaverna eller Heurigen som de också kallas. Dessa lockar både lokalbefolkning och turister.  Här serveras enklare måltider och till det dricker man vin från årets skörd. Wien är Europas enda huvudstad med vinodlingar innanför stadsgränsen.

Slottet Schönbrunn
Endast ca 15 minuter från stadskärnan ligger pampiga Schönbrunn som är Österrikes populäraste turistmål och som räknas som en av de viktigaste barockanläggningarna i Europa. Under 1700-talet byggdes slottet ut till sin nuvarande storlek och blev den kejserliga familjens och hovstatens residenslott. Vi kan välja mellan den lite kortare highlight turen med 20-talet rum eller grand tour med 40 rum. Besöket ger en spännande inblick i kejsarfamiljen och deras liv och vi får även tid att promenera i den vackra slottsparken.

Guidad stadsrundtur
Gör en stadsrundtur med skandinavisktalande guide och få en bra överblick över de främsta sevärdheterna, t.ex. Stephansdomen, Spanska ridskolan och paradgatan Ringstrasse med pampiga byggnader som Statsoperan och Rådhuset. Under rundturen passerar vi även slottet Belvedere, Hundertwasserhaus och Wiens vattenområde vid Donau. Andra alternativ är att uppleva Wien från cykelsadeln eller från en ”Fiaker”, en tur med häst och vagn.

Till Bratislava över dagen
Från en huvudstad till en annan går katamaranen Twin-City-Liner mellan Wien och Bratislava. Det är en bekväm transport på 75 minuter enkel väg som tar oss från Schwedenplatz i Wien direkt till Gamla stan i Bratislava, väl värd ett besök.

Sektprovning hos Schlumberger
I Wiens 19:e distrikt ligger den historiska sektkällaren Schlumberger. Källaren är den äldsta i sitt slag i Österrike med flera kilometer slingrande labyrinter och här finns över en miljon flaskor sekt på lager. Under en guidad tur får vi en inblick i de traditionella lagringsmetoderna och vi avslutar med en provning.

Naschmarkt
Naschmarkt är Wiens myllrande och färgstarka marknad med över 200 stånd, restauranger och barer. Här trängs frukt och grönsaksstånd med kryddor och delikatesser. Strosa runt på marknaden och insup doft och synintryck. Stanna över en kaffe eller en lunch på någon av de mysiga restaurangerna. På lördagar är det loppmarknad med all världens prylar.

Restaurangbesök
I en mångkulturell stad som Wien är det kulinariska utbudet stort med smaker från många av världens hörn. Österrikes läge mitt i Europa har satt sin prägel på den lokala matkulturen och det österrikiska köket har influenser från flera grannländer. Wienerschnitzel, tafelspitz, knödel och gulasch är några av klassikerna. Vill vi äta något från det lokala köket finns bl.a. Wiens äldsta restaurang Griechenbeisl med anor från 1400-talet, restaurang Figlmüller – känd för sina gigantiska schnitzlar samt gemytliga Augustinerkeller.

Donautornet (Donauturm)
Det 252 m höga Donautornet som ligger i Donauparken bjuder på en fantastisk utsikt över staden och dess omgivningar. Det är Wiens högsta byggnad och det är en populär attraktion med nästan en halv miljon besökare per år. Två snabba hissar tar oss till utsiktsterrassen 150 m upp och man kan uppleva vyn över Wien antingen i dagsljus eller i kvällsbelysning. Det finns både ett roterande café med hemlagade bakverk samt en restaurang, som serverar regionala specialiteter.

Mera Wien
• besök Spanska ridskolan
• besök Museumskvarteren
• gå på klassisk konsert eller opera

 

Skicka förfrågan