Stockholm kan liknas vid en outtömlig skattkista fylld av konst och kultur. Under en weekend, när som helst på året, besöker vi bl.a. Prins Eugens Waldemarsudde och den mycket populära konsthallen Liljevalchs på Djurgården. Vintertid ges även möjligheten att se utställningen Vårsalongen på Liljevalchs.

Dag 1. Ankomst & middag i Gamla Stan
Två nätter på utmärkta Elite Palace Hotel, beläget på Sankt Eriksgatan i Vasastan, är ett prisvärt hotellval för en helg i Stockholm. Här bor vi bekvämt och har ett stort utbud av restauranger i närområdet runt hotellet. Efter incheckning inleds vistelsen med gemensam middag på anrika Restaurang Movitz i Gamla Stan. Den genuina restaurangen ligger i ett valv från 1600-talet och här serveras bl.a. svensk husmanskost.

Dag 2. Stadsrundtur & Prins Eugens Waldemarsudde
Under förmiddagen upplever vi Stockholm tillsammans med en kunnig lokalguide. Bussrundturen går bl.a. genom City, upp på Södermalms höjder och ut på Djurgården. Den tar oss även till en rad sevärdheter och inkluderar ett stopp vid Stadshuset. Rundturen kan även anpassas efter andra önskemål och går att kombinera med ett museibesök eller Drottningholms trädgårdar.

Under eftermiddagen besöker vi Prins Eugens Waldemarsudde på Djurgården. Det var ursprungligen hem åt ”Målarprinsen” Eugen och är idag ett av Sveriges mest välbesökta konstmuseer. Han var son till Oscar II och drottning Sophia, och en av sin tids främsta landskapsmålare. I museet ser vi ett urval av Eugens verk samt konst från en rad andra konstnärer.

Dag 3. Liljevalchs & Kungliga Dramatiska Teatern
På Djurgården nära Gröna Lund ligger konsthallen Liljevalchs. Den invigdes redan 1916 som den första självständiga och offentliga konsthallen för samtidskonst i Sverige. Här pågår ständigt tillfälliga utställningar som byts ut med några månaders mellanrum. Från mitten av januari till mitten av mars pågår den årliga Vårsalongen, en jurybestämd utställning som står öppen för alla över 18 år att ansöka till. Den besöks årligen av ca 100 000 besökare som beskådar ca 300 konstverk som alla är till salu.

Vi vill även varmt rekommendera en guidad visning på Kungliga Dramatiska Teatern. Sveriges nationalscen ”Dramaten” tar sina besökare in bakom scenerna, genom kostymavdelningarna och in i teaterns heligaste delar. Priserna varierar mellan olika dagar och tillgängligheten är begränsad, så kontakta oss i god tid om du vill inkludera detta i din resa.

Konceptet Månadens resa
Helt nya resmål eller en klassiker som välförtjänt har fått ny kostym – varje månad presenterar vi ett nytt reseförslag med etiketten Månadens resa.  Anmäl dig till våra nyhetsbrev så får du Månadens resa direkt i inkorgen framöver. Stockholms konst & kulturskatter var Månadens resa januari 2020. Se också:

Februari 2021: Vin & vandring längs Skåneleden
Januari 2021: Stavanger med blomsterparken Flor & Fjaere

Fler Månadens resa från 2020
The Queens’ Sandringham & East Anglia

Kaliningrad med Kuriska näset & Gdansk
Nordfjord med Vestkapp & Hjörundfjorden
Livsnjutarnas Istrien
Dresden med Elbe & Sachsiska Schweiz
Svenska slott & trädgårdar
Strövtåg i Dalarna med Rättvik & Tällberg
Småland med Glasriket
Sommarstaden Halmstad & Tylösand
Norges fjäll, fjordar & glaciärer


Prins Eugens Valdemarsudde © Sofia Vallgren 

Reseförslag

  • 2 x övernattning inkl. frukostpension på Elite Palace Hotel i Vasastan
  • 2-rätters middag på Restaurang Movitz i Gamla Stan
  • lokalguide i Stockholm, ca 3 timmar
  • entré och audioguide på Waldemarsudde
  • besök på Liljevalchs konsthall
Skicka förfrågan