Med pampiga Wien som utgångspunkt upptäcker vi den nordöstra delen av Österrike med vinregionen Weinviertel och den alltid lika vackra Wachaudalen. Utöver upplevelser i dessa fina områden har vi gott om tid till Wiens främsta sevärdheter.

Dag 1. Hemorten–Halle

Dag 2. Halle–Wien

Dag 3. Utflykt till Waldviertel & Weinviertel
Idag ska vi utforska Waldviertel, en del av Österrike som fortfarande är relativt oupptäckt. Det är ett omväxlande landskap med skogar, vinodlingar och inte mindre än 300 borgar, slott och ruiner. Vårt första mål är staden Zwettl. Det är en av huvudorterna i Waldviertel och en vacker gammal stad som bl.a. har sitt eget bryggeri, Zwettler. Föredras vin framför öl kan det vara ett alternativ att stanna till i vinstaden Langenlois. I Langenlois finns Loisium Kellerwelt, ett spännande vinmuseum. Här kombineras modern arkitektur med de historiska vinkällarna under staden och med vinodlingarna runtomkring.

Efter våra stopp fortsätter vi genom Waldviertel till det vackra renässansslottet Rosenburg vars historia sträcker sig tillbaka till 1100-talet. Det är Europas största bevarade tornercentrum och här håller man också uppvisningar i den medeltida konsten att dressera falkar. Dagens sista anhalt är vinstaden Retz, en pärla som ligger fint inbäddad bland vinodlingarna i västra Weinviertel eller i östra Waldviertel om man så vill. Staden har en lång tradition av vinodling och under staden finns en ca 20 km lång labyrint av vinkällare som på vissa ställen stäcker sig flera våningar ner under marken. Här under jord ligger temperaturen ständigt på 10–12 grader och det blir en upplevelserik guidad tur i gångarna. Vi får även tillfälle att provsmaka vin.

Dag 4. Heldag i Wien
Idag är det dags för storstadsliv och att upptäcka mer av Wien. Vi börjar med en stadsrundtur med lokalguide och får en bra överblick över de främsta sevärdheterna, t.ex. Stephansdomen, Spanska ridskolan och paradgatan Ringstrasse med pampiga byggnader som Statsoperan och Rådhuset. Under rundturen passerar vi även slottet Belvedere, Hundertwasserhaus och Wiens vattenområde vid Donau. Turen kan avslutas med besök på slottet Schönbrunn. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg. På kvällen äter vi middag på någon av Wiens trevliga restauranger, t.ex. Wiens äldsta restaurang Griechenbeisl med anor från 1400-talet. Andra alternativ är restaurang Figlmüller, känd för sina gigantiska schnitzlar eller gemytliga Augustinerkeller.

Dag 5. Utflykt till Wachaudalen
Dagens tur går till den fina Wachaudalen. Wachau som sträcker sig från Melk i väst till Krems i öst, räknas som Donaus vackraste sträcka. Krems är vinregionens huvudort och det går att lägga in ett besök för en vinprovning. Vi gör en båttur på Donau från Krems till Melk, kanske det bästa sättet att upptäcka Wachau. Väl i Melk besöker vi det berömda benediktinerklostret Stift Melk. På vägen tillbaka kan vi stanna till i den lilla staden Dürnstein, ett av Österrikes mest populära turistmål. På höjden ovanför staden tronar borgruinen från 1100-talet.

Dag 6. Wien–Dessau

Dag 7. Dessau–hemorten

© Österreich Werbung / Horvath

Reseförslag

  • båtresa med Scandlines Helsingborg-Helsingör, Gedser-Rostock t/r
  • 1 x övernattning inkl. halvpension på mellanklasshotell i Halle
  • 4 x övernattning, varav 3 x halvpension och 1 x frukostpension, på mellanklasshotell i Wien
  • 1 x övernattning inkl. halvpension på mellanklasshotell i Dessau
  • besök på renässansslottet Rosenburg
  • guidad tur i gångarna under Retz inkl. vinprovning
  • lokalguide i Wien, ca 3 timmar
  • middag på restaurang i Wien
  • båttur Krems-Melk, ca 3 timmar
  • besök på benediktinerklostret Stift Melk
Skicka förfrågan