Modernt, trendigt och dynamiskt är några ord som kännetecknar Warszawa idag. Men staden har samtidigt sin spännande historia att berätta och här blandas gammalt med nytt. Kom ihåg att boka de rätta besöksmålen och utflykterna som ger resan det lilla extra. Här följer våra bästa tips.

Restaurangbesök
Vill vi prova det polska köket finns det många alternativ. På Folk Gospoda serveras traditionell mat i en rustik och trevlig miljö och man erbjuder även folklore. En restaurang med spännande historia är det anrika Oberża Pod Czerwonym Wieprzem. Det är en gammal ”kommunistrestaurang” där ledare från partieliten brukade äta. På menyn finns främst polska specialiteter. Ett besök här är en kulinarisk upplevelse och restaurangen i sig är en sevärd turistattraktion.

Warszawa på ett annorlunda sätt
Gör en unik rundtur i Warszawa med en gammal polsk 60-talsbuss. Få en inblick i hur staden såg ut under kommuniståren och hur Warszawa utvecklats till den stad den är idag. Turen kan avslutas i en tidstypisk lägenhet som visar vardagslivet under kommunisttiden.

Warszawa med Herman Lindqvist
Författaren, journalisten och populärhistorikern Herman Lindqvist har bott i elva olika länder och gett ut mängder av böcker. Han har arbetat som frilansjournalist i Paris och som utrikeskorrespondent på flera olika platser. Han har bevittnat Warszawapaktens inmarsch i Tjeckoslovakien och rapporterat från krigets Kambodja, för att bara nämna några saker. Sedan några år tillbaka bor Herman Lindqvist i Warszawa och han kan möta upp gruppen och berätta om sitt Polen.

Stadsrundtur
Upptäck Warszawa tillsammans med en lokalguide som visar upp stadens främsta sevärdheter och intressanta stadsdelar. Vi får bl.a. se det pampiga kulturpalatset, Gamla stan, slottet och Lazienkiparken, stadens största park och som bjuder på både fina promenadstråk och ståtliga palats.

Neonmuseet
Inrymt i en stor industrilokal i det trendiga området Soho Factory ligger det populära Neonmuseet.  Här finns en samling färgglada och lysande neonskyltar från 60-talet som tagits till vara. Skyltarna lyste upp och satte lite färg på staden under kommuniståren.

Polish vodka museum
En av Warszawas kommande nyheter på museifronten är vodkamuseet som öppnar under 2018. Det ligger i en tidigare vodkafabrik, destilleriet Koneser. Fabriken ligger som ett landmärke i stadsdelen Praga på östra sidan av floden Wisla. Här presenteras över 600 års historia av vodkaproduktion fram till dagens moderna tillverkning och museet har en gedigen samling vodkaflaskor.

Warszawas upprorsmuseum
Ett spännande och modernt museum som skildrar Warszawabornas revolt mot den tyska ockupationen 1944. Med interaktiva skärmar, foton, filmer, vittnesmål och olika föremål målas historien upp för besökarna.

Kulturpalatset
Det 231 m höga Kulturpalatset är Warszawas både högsta och mest kända byggnad och verkligen ett landmärke i staden. Det var en ”gåva” från Sovjetunionen som polackerna delvis fick betala själva och är ett typiskt exempel på socialrealistisk arkitektur. Från utsiktsterrassen på 30: e våningen har man en superb utsikt över staden.

Warsaw business district at sunny day. Aerial View.

Polin – det judiska museet
Det judiska museet Polin visar upp de polska judarnas 1000-åriga historia med hjälp av text, musik, målningar och återskapade scener ur vardagslivet. Museet är byggt på ruinerna av Warszawas ghetto och museibyggnaden i sig är en sevärdhet.

Chopinmuseet
I det vackra Ostrogskipalatset i centrala Warszawa ligger Chopinmuseet. Här presenteras Chopins liv och musik på ett innovativt sätt. Det är ett modernt, multimedialt och interaktivt museum som engagerar besökaren. Kombinera gärna med ett besök på Chopins födelseplats med sin fantastiska park, beläget strax utanför Warszawa i Zelazowa Wola.

Wilanows slottsmuseum
Barockslottet i Wilanow som också kallas Lilla Versailles ligger ca 15 km söder om Warszawa. Det var Johan III Sobieskis sommarresidens som uppfördes under senare delen av 1600-talet. Det skulle påminna hans älskade hustru om hennes fosterland Frankrike. Slottet har en rik interiör där vi kan beundra samlingar av möbler, porträtt, skulpturer och rustningar. Här finns också en vacker parkanläggning.

Skicka förfrågan