Årets sommarhälsning till våra kunder: 100 sommardagar

Jag återkommer till varför jag valde den här rubriken, men först några reflektioner och en dos inspiration. Vi lever i en tid som är omvälvande. På ett par år har vår värld gått från att vara öppen och global med blomstrande världshandel och nyfikenhet inför andra kulturer, till att bli något helt annat. Vi vet alla varför det har blivit så, men både då och nu är reseindustrin en verklig katalysator och brobyggare mellan människor. Nu, om någon gång, har det vi alla gör till dagligdags stor betydelse. Vi, om några, måste fortsätta vara öppensinnade, fortsätta sprida glädje och nyfikenhet och uppmana till att lära sig hur andra människor och kulturer tänker och prioriterar. Vi är alla världsmedborgare som andas samma luft, har samma behov och en vilja att göra bra saker. Vi har ett viktigt jobb!

Försäljningsläget.
När jag pratar med våra kunder hör jag att det rullar på rätt bra. Vi/ni har de första fem månaderna en högre genomförandegrad i jämförelse mot i fjol, 61% av resorna genomfördes mot fjolårets 55%. Det är en stor skillnad för oss alla. Det genomsnittliga priset/grupp har gått upp 9%. Det beror självklart på att alla priser har gått upp (inflation), men förhoppningsvis också på att det är fler ”varma säten”, d.v.s. fler gäster per grupp.

Sammanfattningsvis så har 2024 hittills varit starkare än jag vågat hoppats på och mycket tyder på att året kommer att fortsätta den vägen. Det är verkligen ett styrkebesked i en ganska sur marknad. Bra jobbat, alla!

Priset.
I en värld där vi alla jagar priser eftersom nästan allt har blivit rejält mycket dyrare (inflation, ökad konkurrens och svag valuta), är det viktigt att vi alla förmedlar de mervärden som vi skapar tillsammans. Tryggheten, servicen, bekvämligheten, allt på en plats o.s.v. Vi på RK lägger otroligt mycket kraft på att omförhandla, upphandla och ”stressa” våra partners så att vi får rätt priser. Det är tuffare än någonsin, men det är viktigt att vi fortsätter att se till vår totala affär där inte allt är priset utan också villkoren och den avlastning och service vi levererar. T.ex. är vår jour, eller som vi ibland kallar det ”när-det-skiter-sig-garanti”, en viktig del i vår service.

Vad gör du för viktiga saker som är mjuka till dina kunder? Är säker på att det är massor! Kanske är det just det som avgör din framgång när alla jagar priser.

Visningsresor. 
Pandemin och dess följdeffekter medförde att vi tvingades göra ett uppehåll med våra visningsresor. Därför var vi och våra samarbetspartners lite oroliga när vi nu ville börja testköra igen – den här gången med tillgång till betydligt färre platser än tidigare. Men oj, där hade vi fel. Resan till Schweiz den 9-13/10 blev fullbokad väldigt snabbt. Men, håll ut, det kommer fler visningsresor och nästa gång ska vi definitivt ha fler platser!

Vi ses väl i Ullared?
Den 8:e oktober är det dags för Svenska Turistbussföretagens Buss & Resemarknad i Ullared. Vi ställer ut och hoppas att vi ses, då – om inte förr.

Vaktavlösning. 
Den 19:e augusti gör Emil Larsson sin första arbetsdag som vd för RK. Emil kommer till ett mycket kompetent och rutinerat gäng, i ett företag som firar 50 års-jubileum om två år. Det blir en perfekt kombo. Emil, som är ganska ung, har nämligen andra erfarenheter såsom digital kompetens, och nya ögon och ny härlig energi. Den gamle vd:n fyller 60 nästa år, så det var dags, men kvarstår i styrelsen och som ägare. Jag är 100% säker på att det här kommer att flyga väl. Välkommen Emil!

Tack. 
Som alltid vill jag tacka just dig som läser detta för att du fortsätter ”hänga med oss”. Du som kund är vår största glädjekälla i det dagliga arbetet. Tack för att du väljer att jobba med oss, vi är både glada och stolta för det. TT. Tusen Tack.

Tillbaka till rubriken. 
Med tanke på hur fint det var i maj så får vi nog mer än 100 sommardagar i år, men ändå, han diktade bra, Caj Kajenn Lundgren:

Var glad min själ åt vad du har,
nu har du hundra sommardar
och detta är den första.

När solens lopp sin ände tar
då har du nittionio kvar,
och någon blir den största.

Giv noga akt på var du står
i morgon blir med ens igår,
det går så fort att vandra.

Så lägg märke till att vad du får
är hundra sommardar per år,
i morgon är den andra.

Ha en riktigt härlig sommar, hälsar alla på RK. 

Med vänliga hälsningar
Göran Grell
Avgående vaktmästare, säljare & vd
info@rktravelgroup.se