De vann Guldbussen

Guldbussen delades ut på RK’s TUR och stolta vinnare var Kerstin och Stefan Wernholm på Vikingbuss i Linköping. Hederspriset tilldelades skånska Tjörnarpsbuss, som drivit verksamheten inom familjen i 100 år.

Guldbussen – juryns motivering
Kerstin och Stefan Wernholm köpte det välrenommerade Vikingbuss 2010 av Magnus Dolk efter att ha jobbat där en längre tid. Med Wernholmarna vid rodret har företaget fortsatt att växa med en hög hastighet och ambition och är nu Östergötlands största researrangör.

Att de ekonomiska problemen och konkursen under Covid-våren 2020 har inverkat så lite visar att man har förvaltat och förädlat sitt goda rykte. Trots pågående pandemi genomfördes resor utan avbrott från midsommar fram till nyår. Krisen hanterades lösningsorienterat, och med en stark optimism och framåtanda.

Vikingbuss är alltid nyfikna och positiva till nya satsningar och produkter. Ett par exempel på det är större benutrymme (48 stolar i stället för 59) som man kallar Viking Class och att man framgångsrikt samarbetar med Resemakar´n gällande gemensamma programresor. Vikingbuss är också ett företag där man jobbar när det behövs och inte skiljer på dag och natt. När en 7-dagars kryssning blev inställd med två veckors varsel i somras ringdes 43 gäster upp direkt – och alla accepterade att istället resa ett par dagar tidigare. Att alltid agera snabbt och möjlighetsdrivet och att ha byggt hög kundlojalitet gör Vikingbuss värda Guldbussen 2023.

Hederspriset – juryns motivering
Bussfamiljen Nilsson i Tjörnarp firar 100 år sedan farfar Gunnar startade företaget med sin bror 1924. De kom från en lantbrukarfamilj, men ville ut på äventyr och till det införskaffades en T-Ford lastbil med kapacitet på ett ton/13 passagerare. På 60-talet övertog Gunnars son Stig och hans fru Marianne verksamheten och bussarna tog allt större plats, men även taxi och åkeri ingick. Barnen Ingela och Mikael sögs in branschen efter att ha hört pappa och farfar berätta om alla upplevelser. Mikael utbildade sig till reseledare hos Europaexpressen och på 80-talet startade han upp Tjörnarpsbuss programresor. Med stor nyfikenhet på nya resmål och på nya resesätt som t.ex. flyg växte verksamheten fort.

Det familjära har alltid kännetecknat Tjörnarpsbuss. Sambon Marie är reseledare och ansvarar idag för programresorna. Syster Ingela är delägare och har arbetat aktivt under många år, och hennes Mats är uppskattad chaufför. Mamma Marianne var tidigare ekonomichef, men basar nu över stekpannan och förser alla med näringsrik kost. Det familjära genomsyrar också alltid noggrannheten när man rekryterar.

Tjörnarpsbuss står för en genuin tradition av långvarigt familjeföretagande i branschen som vi hoppas kommer leva kvar länge och tilldelas därför Guldbussens hederspris 2023. Nu kör vi 100 år till!

Mer om Guldbussen
Guldbussen är ett årligt pris som instiftades 2017 för att lyfta turistbussbranschen i Norden i allmänhet och ett företag eller person i branschen i synnerhet. Vi vill uppmärksamma de som har gjort något extra som kan utveckla och inspirera andra. Egenskaper som premieras är: glädje, energi, framåtanda, nyfikenhet och en förmåga att tänka nytt. Juryn består av våra medarbetare som dagligen har kontakt med många i branschen.

Tidigare vinnare
Guldbussen 2022: Tobbes Resor, Avesta
Guldbussen 2021: MK Bussresor, Skara
Guldbussen 2019: Gruppresor i Värmland
Guldbussen 2018: ReseMakar’n i Väst
Guldbussen 2017: Kjetils Bussreiser, Skotterud

Tidigare hederspriser
2022: Eva Larson
2021: Ulo Maasing och Thomas Dietl
2019: Marie Lange
2018: Lennart Carlsson
2017: Toni Schönfelder