ReseMakar’n vinner Guldbussen 2018

Årets Guldbuss tilldelades Resemakarn´s ägare och grundare: Erik  och Annelie Dahlbom. Erik startade Resemakar´n 1990, som optimistisk 20-åring. Höga ambitioner och att tänka utan för det traditionella har alltid varit Eriks, hans fru Annelies och Resemakarn’s filosofi.

Tillsammans har de upplevt bussresandets förändringar. Till en början var det t.ex. stora volymer med direktbussar och enkla hotell till Spanien, Kroatien, Prag och Paris. De har provat och testat det mesta allt från bussresearrangör utan egen buss och sedan som bussägare för att sedan köra med hyrda bussar igen. I dagsläget är det både och som gäller. Under några år ägdes en exklusiv buss med endast 37 platser för att erbjuda lyx och god komfort. Barnbussen är ett annat koncept, som körts med framgång under en lång tid.

Nyfikenhet och nytänk präglar bolaget än idag. Resemakar´n är aldrig rädd för att prova nya resmål oavsett vart eller hur – till och med egna chartrade flygplan från flygmetropolen Trollhättan.

Erik är en livsnjutare som kombinerar eget företagande och ideellt arbete som scoutledare. Passioner som skidåkning, båt- och husvagnsliv och grilla är stort (make barbeque big again), gärna med en pilsner i handen. Han bjuder alltid på sig själv och säger alltid sin hjärtas mening. En vitalare och mer framåtlutad allkonstnär (VD, vaktmästare, chaufför, reseledare, gycklare och kläddesigner…) i ett paket är svårt att hitta.

Guldbussens hederspris
Guldbussens hederspris tilldelas Lennart Carlsson för lång och trogen tjänst i turistbussbranschens tjänst. Lennart började som konduktör GDG:s rälsbussar 1945, så småningom ansvarig för Busscentralen i Göteborg under GDG:s ledning och sedermera byggde upp GDG:s turistbussverksamhet.

1977 rekryterade Sten Allan Olsson på Stena Line Lennart som ansvarig för bussgrupper och som produktchef för Bila, Bada, Bo. Lennart startade även POOLRESOR tillsammans med Stena och ett antal regionala bussresearrangörer.

Han har en mjuk och mild personlighet med ett stort hjärta som åtnjöt stor respekt hos partners ute i Europa. Ett exempel på erkänsla som Lennart har fått är att han är hedersmedborgare för Opatija i forna Jugoslavien. Han var trogen Stena Line till sin pension och fortsatte sedan med gruppresor på RESIA Production och sedermera RK Travel Group. ”Gott vuxen” håller han fortfarande vant bussmikrofonen i sin hand och genomför fortsatt – mycket uppskattat – resor via Lilla Edet buss. ”Lelle-Carlsson” är alltjämt stor i Turistbussbranschen.

Guldbussen är ett pris som är instiftat för att lyfta turistbussbranschen i Norden i allmänhet och ett företag eller person i branschen i synnerhet, som har gjort något för att utveckla och inspirera andra. Egenskaper som premieras är: glädje, energi, framåtanda, nyfikenhet och en förmåga att tänka nytt. Guldbussen delas ut i Göteborg på RK Travel Groups årliga branschträff; RK’s TUR. Juryn består av alla säljare från RK som dagligen träffar och pratar med de flesta i branschen. Vinnare 2017 var Kjetils Bussreiser i Skotterud i Norge samt Toni Schönfelder.