Upplev Kapstaden med omnejd – kvalitén här är hög, engelskan utbredd och tidsskillnaden noll. En fantastisk resa som verkligen breddar ditt program.

Sydafrika har en varierande natur som få andra länder kan erbjuda, ett magiskt djurliv, pulserande städer, berg, kust och inte minst en viktig historia som berör. Den här resan ger den perfekta försmaken av landet där vi under en dryg vecka upptäcker prisvärda Kapstaden med sina hisnande utflykter, åker på safari och besöker prisbelönta vingårdar.

Dag 1. Ankomst till Kapstaden, Castle of Good Hope och utsikternas utsikt
Vi anländer till Kapstaden  och möts av vår guide och vår chaufför. Denna bucket-list-stad har röstats fram av New York Times som den bästa platsen i världen att besöka och det är lätt att förstå varför. Kapstaden ligger vid två hav med vita sandstränder och erbjuder en härlig blandning av stadsliv, historia, avkoppling och utomhusaktiviteter.

Dagens första stopp blir Castle of Good Hope, slottet som är den äldsta kolonialbyggnaden i Sydafrika och som började byggas redan 1666. Idag är det delvis ett hem för militären och samtidigt finns här flera fascinerande museisamlingar och en smedja från 1600-talet.

Vi åker vidare till ett av världens nya sju naturliga underverk; det ikoniska Taffelberget. Vi tar linbanan ”upp till himlen” för att både njuta av och häpnas över utsikten, och hoppas att vi har vädret med oss. Därefter åker vi till vårt fina kustnära City Lodge Hotel V & A Waterfront, där vi ska bo i fyra nätter. Kvällens middag äter vi tillsammans på restaurang Harbour House.

Dag 2. Utflykt till Kaphalvön
Efter frukost beger vi oss söderut för att utforska den välkända Kaphalvön. Vi börjar med en timmas tur med en glasbottenbåt från Haut Bay för att få en skymt av den stora sälkolonin som härskar i bukten, både i vattnet och på Seal Island. Därefter åker vi vidare, bl.a. längs den 9 km långa legendariska Chapmans Peak Drive, som med sina 114 kurvor längs atlantkusten bjuder på hisnande vyer. Vi når Cape Point och tar en funicular upp för att beskåda den mäktiga panoramautsikten. Vi gör även ett stopp på den närliggande Godahoppsudden i sydväst, kanske världens vackraste udde.

Efter dessa oförglömliga vyer åker vi norrut igen mot kuststaden Simon’s Town, som varit en populär hamn sedan det holländska ostindiska kompaniet började lägga till här i mitten av 1700-talet. Här äter vi lunch i en skön atmosfär på den omtyckta fisk- och skaldjurs-restaurangen Berthas.

Innan vi beger oss mot vårt hotell i Kapstaden igen stannar vi till på Boulders Beach, stranden där en stor koloni av afrikanska pingviner huserar sedan början av 80-talet. Denna fantastiska dag avslutas med middag på Gibsons Gourmet Burgers & Ribs, belägen i hamnen och inte långt från vårt hotell.

Dag 3. Fri lek
En  mellandag för egna aktiviteter eller för att bara ta det lugnt och njuta av omgivningen.

Dag 4. Halvdagsutflykt till Robben Island och middag i Blouberg
Efter frukost går vi till hamnen för att ta oss, om vädret tillåter, till en omtalad ö som huserat ett av världens mest kända fängelser, Robben Island. Här satt frihetskämpen, den stora landsfadern och tillika den blivande presidenten Nelson Mandela fängslad i 18 år. Idag är det ett välbesökt museum och vi får bl.a. höra historier från denna viktiga plats och även se cellen han satt i.

Ikväll åker vi den korta vägen upp till stadsdelen Blouberg, känd bl.a. för sin berömda strand. Här äter vi middag på restaurang On The Rocks som stoltserar med rätter från ett traditionellt västkustkök. Vi har en fantastisk vy över Kapstaden och att se solen gå ner över staden och Taffelberget är oslagbart.

Dag 5. Aquila Game Reserve och eftermiddagssafari
Idag lämnar vi Kapstaden bakom oss och åker ett par timmar för lite extra spänning. Vi bor en natt på Aquila Game Reserve, ett mycket fint lodge-liknade hotell beläget mitt i ett 7 500 hektar orört naturreservat. Vi checkar in och avnjuter en lunch innan det är dags för en första safari med förhoppningen att få se The Big Five. Dagen avslutas med middag och kanske njuter vi av den passande drinken Sundowner, i denna härliga miljö mitt i naturen och nära djuren.

Dag 6. Morgonsafari och vingårdsbesök
Vi stiger upp tidigt för morgonsafari och ser hur nationalparken tar sig an en ny dag. Efteråt äter vi frukost och checkar ut för nya upplevelser. Vi åker söderut mot Kapstaden igen, men stannar för att bo två nätter i vindistriktet. Inbäddade i gröna dalar och under de spektakulära Drakensteinbergen ligger städerna Stellenbosch och Franschhoek med sina välkända vingårdar.

Lunchen denna dag avnjuter vi på Boschendal Wine Farm med utsikt över den pittoreska dalen och vi provar givetvis deras prisbelönta viner till maten. Vi åker sedan vidare till The Stellenbosch Hotel, perfekt beläget i den gamla stadsdelen med anor och stil från den holländska eran. Härifrån har vi nära till restauranger, shopping, barer, museum och gallerier och i kväll äter vi middag på restaurang.

Dag 7. Bland vingårdarna
Dagen inleds med en guidad vandringstur i Stellenbosch där vi får höra om stadens historia, från att den grundades av Simon van der Steel 1679. Det gör den till landets äldsta stad efter Kapstaden och det är även en av de vackraste med sina härliga omgivningar. Efteråt äter vi lunch på egen hand.

Eftermiddagen går i vinets tecken och vi börjar på Blaauwklippen Vineyard där deras skickliga vinkännare tar oss igenom en skräddarsydd provning. Vi kikar även in i den historiska vinkällaren och får höra mer om hur framställningen av vinerna går till.

Vi åker sedan vidare i ca 30 minuter till Franschhoek (”franska hörnet”) för en vinupplevelse på Grand Provence Heritage Wine Estate. Här provar vi bl.a. deras Angels Tears hantverksviner som blivit mycket uppmärksammade på världsscenen. Vi åker tillbaka till vårt hotell i Stellenbosch och äter middag på egen hand.

Dag 8. Hemresa
Transfer till Kapstadens flygplats och det är dags att åka hemåt efter en magisk vecka!

Reseförslaget bygger på att man flyger till Kapstaden under natten till dag 1. Om man inte gör det kan programmet justeras så att man har resten av ankomstdagen som fri tid, och sedan gör utflykterna i och runt Kapstaden under dag 2, 3 och 4. Den bästa tiden på året för att resa hit är november till mars, undantaget över jul och bit in i januari då efterfrågan är hög. Kontakta oss gärna för mer information och offert.  

 

Konceptet Månadens resa
Helt nya resmål eller en klassiker som välförtjänt får ny kostym – varje månad presenterar vi ett nytt reseförslag med etiketten Månadens resa. Se till exempel också:

Gutarnas ö
Sagolika städer & historiska skatter
Rundresa i vackra Tjeckien
Bo på slott i polska Pommern
Pärlor vid Istriens kust
Schweiz från topp till dal
Malgrat de Mar
Great West Way – hela England på ett snöre
Ostfriesland
Tre vinländer
Glaskonst, gin och hyttsill i utvandrarbygdens Kosta

Anmäl dig till våra nyhetsbrev så kommer Månadens resa i din inkorg.

 

Reseförslag

 • flyg till Kapstaden t/r
 • guide och buss för transfers och utflykter enligt program
 • 4 x övernattning inkl. frukostpension på City Lodge Hotel V & A Waterfront i Kapstaden
 • 1 x övernattning inkl. helpension och 2 x safari på Aquila Game Reserve i Touws River
 • 2 x övernattning inkl. frukostpension på The Stellenbosch Hotel i Stellenbosch
 • 3 x middag på olika restauranger i Kapstaden
 • besök på Castle of Good Hope och tur med linbana upp på Taffelberget under ankomstdagen
 • heldagsutflykt till Kaphalvön med Cape Point, Godahoppsudden m.m. enligt program
 • halvdagsutflykt till Robben Island
 • lunch och vinprovning på Boschendal Wine Farm i Franschhoek
 • middag på restaurang i Stellenbosch
 • guidad tur till fots i Stellenbosch
 • vinprovning på Blaauwklippen Vineyard i Stellenbosch
 • vinprovning på Grand Provence Heritage Wine Estate i Franschhoek
Skicka förfrågan