4-stjärniga Aqua Hotel Silhouette & Spa ligger i staden och turistorten Malgrat de Mar, norr om Barcelona. Hotellet har en stor bar med terrass ut mot de tre poolerna och solstolar för alla gäster. Här härskar lugnet då det är ”adults only” som gäller. Alla rum har balkong, hela hotellet har aircondition och vi går till stranden på ett par minuter. Den är 5 km lång och sträcker sig längs Malgrat de Mar och den sammanväxta badorten Santa Susanna. På hotellet finns också en fin och rymlig spa & wellness-avdelning.

4-stjärniga Aqua Hotel Onabrava & Spa ligger i Santa Susanna och har samma utbud och faciliteter som Aqua Hotel Silhouette & Spa. Den största skillnaden är poolområdet där Onabrava har en stor pool som är livligare med vattengymnastik, aktiviteter och musik. I Santa Susanna ligger också 5-stjärniga Aqua Hotel Atzavara & Spa som öppnade 2022. Det är ett mycket flott hotell med flera restauranger och barer, spa, ett enormt poolområde och eleganta rum.


Utflyktsförslag:

Girona
Staden med ca 100 000 invånare grundades redan innan Kristi födelse med försvarsmurar byggda av romarna. På 1300-talet förstärktes dessa och stora delar finns kvar än idag. Här finner vi många historiska skönheter, som katedralen med världens bredaste valv i gotisk stil. Det är väldigt mysiga gränder att strosa omkring i och Girona är ett populärt turistmål med en avsevärt lugnare atmosfär än Barcelona.

Pals, Calella de Palafrugell & vingården Mas Oller
En heldagsutflykt där vi börjar med ett besök i den historiska lilla staden Pals. Den fina och fridfulla orten är byggd på en kulle i ett för övrigt ganska platt landskap, med milsvid utsikt över jordbruksbygder, berg och hav. I den närbelägna kustbyn Calella de Palafrugell spenderas några timmar runt lunch. Det är en charmig liten turist- och badort med små sandstränder nedanför byns karaktäristiska vita stenhus med färgglada fönsterluckor som ger en känsla av att befinna sig i Grekland. Regionen har sin egen vinväg, Ruta del Vi DO Emporda, och vi besöker vingården Mas Oller för att prova deras viner.

Tossa de Mar
Den äldsta delen av Tossa de Mar heter Vila Vella och är från 1100-talet, och är byggd på ett berg med ringmur, förutom mot havet där bergsbranten utgjorde ett naturligt skydd. Vila Vella är välbevarat och sevärt, liksom hela Tossa de Mar som trots massturismens tillkomst på 50-talet känns mysigt och genuint, mycket tack vare att det uppförts mindre och låga hotell. I centrum finns tre fina mindre sandstränder som tillsammans med de charmiga gränderna med sina restauranger och butiker gör orten till en semesterdröm.

Montserrat & vingården Bouquet d’Alella
Klostret Montserrat är spektakulärt beläget högt uppe på sluttningen av berget som har samma namn. På platsen har det legat ett kloster sedan mer än 1 000 år. Det raserades under Napoleonkrigen, men började återuppbyggas 1844 och idag är klostret och kyrkan en arkitektonisk och historisk världssevärdhet med ett stort antal besökare. Upp till klostret kan man gå, åka tåg eller ta linbanan. Man bör komma tidigt då det oftast blir trångt under dagen. På hemvägen från Montserrat bekantar vi oss med det lilla vindistriktet Alella, beläget 15 km norr om Barcelona. Vingården Bouquet d’Alella ligger ovanför byn Alella och drivs nu av den 14:e generationen som ägt egendomen i mer än 500 år. Efter en liten promenad bland vinfälten njuter vi av den fina miljön och provar några av deras organiska viner.

Barcelona
Kataloniens pulserande huvudstad är ett ständigt aktuellt besöksmål. Gaudis förtrollande stad med gågatan La Rambla, Park Güell och den ännu ofullbordade La Sagrada Familia lockar en stor publik. Snabbast och billigast att ta sig hit är med lokaltåget som stannar nära hotellet.

 

Besöksmål lite längre bort:

Caves Codorniu
Familjen Codorniu har Spaniens äldsta familjeföretag och har odlat vin sedan 1500-talet. En rundresa i Europa på 1870-talet med ett besök i Champagne gav dem idéen att tillverka mousserande vin på lokala druvor, vilket resulterade i den spanska cavan. Vingården norr om Sitges erbjuder en guidad rundtur som inkluderar ett besök i Sala Puig, även kallad Cavakatedralen, en visning av de underjordiska vinkällarna och provsmakning av cava.

Figueres & Besalu
Figueres är huvudstad i regionen Alt Emporda och ligger på Empordaslätten. Stadens store son, konstnären Salvador Dali, föddes här 1904 och kom att sätta staden på världskartan. I mitten av 70-talet förvandlade han stadsteatern till ett museum för sin konst. Dali designade själv det nya Dali Theatre-Museum med sin spektakulära glaskupol. Här finns en bred blandning verk av den excentriske Dali som anses vara en av surrealismens främsta konstnärer. Strax väster om Figueres ligger den medeltida byn Besalu som är byggd på en klippa vid floden El Fluvia. Den gamla stenbron som leder över floden tar oss rakt in i en historisk stadskärna fylld av gränder och arkadförsedda stenhus.

 

Konceptet Månadens resa
Helt nya resmål eller en klassiker som välförtjänt får ny kostym – varje månad presenterar vi ett nytt reseförslag med etiketten Månadens resa. Se också till exempel:

Rundresa i vackra Tjeckien
Bo på slott i polska Pommern
Pärlor vid Istriens kust
Schweiz från topp till dal
Great West Way – hela England på ett snöre
Ostfriesland
Tre vinländer
Glaskonst, gin och hyttsill i utvandrarbygdens Kosta
Från svajande palmer till magiska berg
Wien – en mix av gammalt & nytt
Tåg bland bergen, blommor på Mainau och vin i Alsace
Du måste se ABBA Voyage!

Anmäl dig till våra nyhetsbrev så kommer Månadens resa i din inkorg.

 

 

Prisexempel

  • 7 x övernattning inkl. halvpension
Nettopris/person i dubbelrum vid boende på Aqua Hotel Silhouette & Spa i Malgrat de Mar 3/10-2/11 2024
Skicka förfrågan