Maslinica Hotels i Rabac är en resort med tre 4-stjärniga hotell och ett 3-stjärnigt. Här finns hela fyra utomhuspooler och dessutom två inomhus, samt moderna Olive Garden Spa & Wellness Center och barer och restauranger. Vi bor på ett av de tre mer eller mindre identiska 4-stjärniga hotellen och alla rum har luftkonditionering och balkong med havsutsikt. Resorten ligger fint vid havet och klapperstenstranden och via strandpromenaden når vi Rabac livfulla hamn.

Utflyktsförslag från Rabac

Moscenice & Opatija med snaps- & vinprovning
Från Rabac är det inte långt till den bedårande lilla byn Moscenice, högt belägen med skön utsikt över havet. Här besöker vi ett litet hembygdsmuseum och en över 300 år gammal olivoljepress, och får även smaka en snaps från Istrien.

Färden går vidare till Kroatiens ”grand old lady” Opatija som förr hade samma aura av flärd som Nice och Monte Carlo. Här spenderar vi några timmar och upplever fina parker, praktfulla promenadstråk och den exklusiva yacht-hamnen. På återresan kör vi en sväng i Istriens böljande inland och besöker Vina Bazon i Gracisce, där vi provar några av gårdens viner samt ost, skinka, korv och bröd från trakten.

Pula & Vodnjan med provsmakning av prsut, ostar & olivolja
Pula vid Istriens sydspets är en gammal stad med många byggnader och försvarsverk från den romerska och österrikiska-ungerska tiden. Mest känd är den välbevarade Amfiteatern från kejsar Augustus era. Vi beskådar de historiska sevärdheterna och det fina torget, och har tid att slå oss ner på en av Pulas många serveringar och ta del av folkvimlet.

Vi åker sedan vidare till Vodnjan, en liten stad i inlandet strax norr om Pula och som stoltserar med Istriens högsta kyrktorn. Härifrån stammar också familjen Bursic, välkända producenter av ”prsut”, som är Kroatiens motsvarighet till parmaskinka och prosciutto. Hos dem provar vi familjens smakfulla delikatesser som just skinkan, ostar och olivolja.

Heldagsutflykt med båt till ön Cres
Kroatien har över 180 mil kust mot det Adriatiska havet och en längre båttur är ett måste under en resa hit. Vi lämnar Rabac på förmiddagen och styr kosan mot den avlånga ön Cres. Ombord finns förfriskningar och underhållning i form av levande musik. Vi gör ett längre uppehåll i Cres huvudort, som har samma namn som ön, och upplever den rofyllda och charmiga miljön. Här serveras vi också lunch med vin, och den som vill kan ta ett bad från Cres centralt belägna stränder innan vi påbörjar hemfärden. Framåt seneftermiddagen är vi åter på fast mark, i god tid innan vår middag.


Konceptet Månadens resa

Helt nya resmål eller en klassiker som välförtjänt får ny kostym – varje månad presenterar vi ett nytt reseförslag med etiketten Månadens resa. Se till exempel:

En smak av Sydafrika
Rundresa i vackra Tjeckien
Bo på slott i polska Pommern
Schweiz från topp till dal
Malgrat de Mar
Great West Way – hela England på ett snöre
Ostfriesland
Tre vinländer
Glaskonst, gin och hyttsill i utvandrarbygdens Kosta
Från svajande palmer till magiska berg
Wien – en mix av gammalt & nytt
Tåg bland bergen, blommor på Mainau och vin i Alsace
Du måste se ABBA Voyage!

Anmäl dig till våra nyhetsbrev så kommer Månadens resa i din inkorg.

 

Reseförslag

  • 7 x övernattning inkl. halvpension på Maslinica Hotels i Rabac (boende på ett av deras 4-stjärniga hotell)
  • halvpensionen består av middagsbuffé med ett glas vin, öl eller vatten samt frukostbuffé
  • entré till hembygdsmuséet i Moscenice samt smakprov på snaps
  • vinprovning på Vina Bazon i Gracisce
  • provning av prsut (prosciutto) och olivolja hos Stancija Bursic i Vodnjan
  • heldagstur med båt till ön Cres inkl. underhållning ombord
  • lunch med 0,5 l vin på restaurang i orten Cres
Skicka förfrågan