På den här resan möter sagans värld verklighetens historia och små korsvirkeshus står i kontrast mot stora lastfartyg. Vi får också uppleva provningar av både kaffe och öl, se fina veteranbilar och strosa i pittoreska miljöer. Följ med till Bremen, Bremerhaven, Hameln, Einbeck och Celle.

Dag 1. Ankomst till Bremen
I den livfulla hansastaden Bremen lever sagan om de fyra stadsmusikanterna vidare. Här imponeras vi av den majestätiska Rolandstatyn från 1400-talet och det 600 år gamla rådhuset, båda upptagna på Unescos världsarvslista. I de historiska kvarteren vid Böttcherstrasse kan vi beskåda det stora klockspelet med 30 klockor i Meissen-porslin. Gemensam middag på vårt centralt belägna hotell.

Dag 2. Vi njuter av kaffe, öl och frisk havsluft
Efter frukostkoppen på hotellet blir det mer kaffe – en dryck som är en del av Bremens själ. Dagens första besök är på kafferosteriet Münchhausen där vi får höra om kaffets historia och dess väg till Europa.

Efter kaffet väntar nästa smakupplevelse på bryggeriet Freie Brau Union där vi får en rundtur och provar olika sorters öl. Därefter tar vi en tur norrut till den pulserande hamnstaden Bremerhaven vid Nordsjöns kust. Staden bjuder på frisk havsluft och fina matupplevelser som färsk fisk och skaldjur, och här äter vi lunch på egen hand. En lokalguide visar oss sedan sin stad – inte minst den imponerande stora hamnen.

Under sen eftermiddag åker vi tillbaka till Bremen och kanske hinner vi med lite shopping eller en promenad i Schnoorviertels gamla fina gränder, innan det är dags för middag.

Dag 3. Till sagans Hameln
Vi lämnar Bremen och reser söderut för att svepas med av magin i Hameln, staden som ligger vid floden Wesers stränder. Här, längs den tyska sagostigen, utspelade sig berättelsen om den mytomspunna råttfångaren. Den mycket gamla sagan har bl.a. bevarats och spridits med hjälp av bröderna Grimm.

Gamla stan i Hameln är unik med imponerande sandstens- och korsvirkeshus från 1500- och 1700-talen. Här promenerar vi tillsammans med vår ”råttfångar-guide”, som berättar om sagan och en svunnen tid, och med en lokalguide. Under eftermiddagen har vi egen tid och kan själva uppleva sagan om råttfångaren som på många sätt gör sig påmind runt om i centrum. Middag och övernattning på vårt centralt belägna hotell.

Dag 4. Veteranbilar i Einbeck och korsvirkeshus i Celle
Efter frukost lämnar vi Hameln och reser mot den gamla hansastaden Einbeck som ligger i natursköna Weserbergland. Staden är unik på flera sätt och bl.a. stoltserar man med Europas största samling av veteranfordon. Här finns ca 2 500 magnifika exemplar av bilar, bussar, motorcyklar med mera och vi gör en spännande resa genom historien.

Einbeck är också känt för sin utmärkta öl, bryggt med stolthet och tradition sedan medeltiden, och även för sin fina senap. Vi provar ölen på värdshuset Brodhaus och styr sedan kosan mot pittoreska Celle.

I Celle strosar vi runt med vår kunniga lokalguide och upptäcker Bauhaus-arkitekturens elegans som står i skarp kontrast mot stadens många fantastiska korsvirkeshus. Precis som Hameln och Einbeck ingår Celle i Niedersachsens 9+2 historiska städer. Under resans sista kväll äter vi middag ute på restaurang.

Dag 5. Hemresa från Celle
Efter flera dagar med fina upplevelser beger vi oss hemåt.

Bilder:
Guidning i Hameln, © Hameln Marketing und Tourismus GmbH
Stadsmusikanterna i Bremen, © Francesco Carovillano / DZT
Kafferosteriet Münchhausen i Bremen
Veteranbilar på muséet PS.Speicher i Einbeck
Korsvirkeshus i Celle, © Lüneburger Heide GmbH

 

 

Konceptet Månadens resa
Helt nya resmål eller en klassiker som välförtjänt får ny kostym – varje månad presenterar vi ett nytt reseförslag med etiketten Månadens resa. Se till exempel också:

Gutarnas ö
En smak av Sydafrika 
Rundresa i vackra Tjeckien
Bo på slott i polska Pommern
Pärlor vid Istriens kust
Schweiz från topp till dal
Malgrat de Mar
Great West Way – hela England på ett snöre
Ostfriesland
Tre vinländer
Glaskonst, gin och hyttsill i utvandrarbygdens Kosta

Anmäl dig till våra nyhetsbrev så kommer Månadens resa i din inkorg.

 

 

 

 

 

Prisexempel

 • 2 x övernattning inkl. halvpension på centralt mellanklasshotell i Bremen
 • 1 x övernattning inkl. halvpension på centralt mellanklasshotell i Hameln
 • 1 x övernattning inkl. frukostpension på centralt mellanklasshotell i Celle
 • besök och provsmakning på kafferosteriet Münchhausen i Bremen
 • besök och provsmakning på ölbryggeriet Freie Brau Union i Bremen
 • lokalguide i Bremerhaven, 2 timmar
 • ”råttfångar-guide” samt lokalguide i Hameln, ca 30 + 30 minuter
 • entré till veteranbilmuséet PS.Speicher i Einbeck
 • ölprovning på värdshuset Brodhaus i Einbeck
 • lokalguide i Celle, ca 1,5 timma
 • middag på restaurang i Celle
Nettopris/person i dubbelrum 22/4-15/10 2025
Skicka förfrågan