Fascinerande landskap och magiska städer väntar i Tjeckien! De flesta har varit i Prag, och att det tjeckiska ölet håller världsklass är en allmän uppfattning. Men landets skönhet och ofantliga utbud av historiska pärlor känner inte lika många till. Under den här rundresan besöker vi några av de främsta.

Dag 1. Ankomst till Brno
Genom Tjeckien till Mährens huvudstad Brno och 4-stjärniga Hotel Continental. Hotellet har ett idealiskt läge jämte Gamla stan.

Dag 2. Utflykt till slottet i Lednice och vinprovning i Mikulov
Efter frukost beger vi oss söderut till det Unesco-bevarade slottet Lednice. Det byggdes på 1300-talet och ägdes av en adelssläkt från Liechtenstein fram till 1945, då det övertogs av staten. Den vidsträckta slottsparken med sina konstnärligt anlagda sjöar, en minaret och ett tropiskt växthus lockar många besökare.

Efter en njutbar förmiddag i Lednice åker vi genom ett landskap med vinodlingar till den vackra lilla vinstaden Mikulov. Här finner vi mysiga små gator kring det lilla torget, och ett slott med utsikt över omgivningarna. På Vinarstvi Volarik provar vi lokala viner. Familjen Volarik startade sin vinproduktion efter andra världskrigets slut, men den påtvingande kollektiviseringen satte käppar i hjulet fram till 1989, då familjen åter kunde odla sitt vinintresse i frihet.

Dag 3. I Brno och till den lilla staden Hluboka
Tillsammans med en lokalguide gör vi en intressant och spännande rundtur i Brno. Vi lär känna den måleriska gamla stan med örtmarknaden, det gamla rådhuset och det astronomiska uret som inte alls ser ut som ett ur, utan snarare en gurka. En annan höjdpunkt är St. Peter och Paul katedralen som präglar stadsbilden likt ingen annan byggnad. Anläggandet av katedralen i romersk stil startade  redan 1180, men efter en ombyggnation under 1400-talet intog den dagens gotiska utformning.

Högt över Gamla stan tronar det imponerande slottet Spilberk och innan vi lämnar Brno finns tid för lite egna strövtåg i staden. Efter att sedan ha lämnat Mähren och kommit till Böhmen når vi framåt aftonen den lilla staden Hluboka Nad Vltavou, som betyder Hluboka ovanför floden Moldau. Vi inkvarterar oss för två nätter på 4-stjärniga LP Parkhotel och äter middag i hotellets restaurang.

Dag 4. Utflykt till Trebon och besök på slottet i Hluboka
Dagens äventyr börjar med en tur till det sydböhmiska dammlandskapet som är ett av Unseco skyddat biosfärreservat. Här finns över 6 000 dammar, hemlighetsfulla sumpmarker och sällsynta djur- och växtarter. Dammarna började anläggas redan under familjen Rozmberks styre på 1600-talet och det för att berika kosthållningen med tillgång på fisk.

Vi besöker den lilla medeltida pärlan Trebon, befäst redan år 1300, och belägen i kanten av biosfärlandskapet. Under ett par timmar njuter vi av den fridfulla lilla staden med sitt mycket vackra ovala torg kantat av arkader. I ena änden av torget finner vi ett av Rozmberks slott.

Tillbaka i Hluboka skall vi på guidad visning av sagoslottet Hluboka, av många ansett som det vackraste slottet i Böhmen. På 1300-talet var det residens för Wenzel I. Utanför slottet ligger en romantisk park, och i det f.d. ridhuset finns ett galleri med flamländska gobelänger och böhmisk konst från medeltiden.

Dag 5. Till Plzen och det legendariska bryggeriet Prazdroj
Efter frukost reser vi vidare mot ölets egen stad, Plzen. Fram till att man på bryggeriet Prazdroj 1842 var först med att brygga ett ljust och klart öl, var allt öl mörkt och grumligt. Staden har därför gett namn åt ölsorten pilsner.

Vid ankomsten till det anrika bryggeriet serveras vi en klassisk tjeckisk husmanslunch. Stärkta och mätta är vi redo för en guidad visning följd av ölprovning. Vi ser en del av ölkällaren, som skall mäta över 9 km, och både den historiska och den högteknologiska produktionsanläggningen. Bryggeriet ligger intill stadens fina gamla stadsdel som under senare år har restaurerats omsorgsfullt.

Vi checkar in på 4-stjärniga Vienna House Easy by Wyndham i Plzen som ligger jämte bryggeriet och ca 700 m från det stora torget. Innan middagen finns gott om tid att upptäcka Plzen.

Dag 6. Hemresa från Plzen
Efter en innehållsrik resa vänder vi hemåt.

Stående foto: Plzensky Prazdroj i Plzen 

Konceptet Månadens resa
Helt nya resmål eller en klassiker som välförtjänt får ny kostym – varje månad presenterar vi ett nytt reseförslag med etiketten Månadens resa. Se till exempel:

Gutarnas ö
Sagolika städer & historiska skatter
En smak av Sydafrika
Bo på slott i polska Pommern
Pärlor vid Istriens kust
Schweiz från topp till dal
Malgrat de Mar
Great West Way – hela England på ett snöre
Ostfriesland
Tre vinländer
Glaskonst, gin och hyttsill i utvandrarbygdens Kosta

Anmäl dig till våra nyhetsbrev så kommer Månadens resa i din inkorg.

Prisexempel

  • 2 x övernattning inkl. halvpension på 4-stjärniga hotell Continental i Brno
  • 2 x övernattning inkl. halvpension på 4-stjärniga LH Parkhotel i Hluboka
  • 1 x övernattning inkl. halvpension på 4-stjärniga Vienna House Easy by Wyndham i Plzen
  • provning av fyra viner på Vinarstvi Volarik i Mikulov
  • lokalguide i Brno, 2 timmar
  • entré och visning på slottet i Hluboka
  • lunch, guidning och provning av Pilsner Urquell Lager på Plzensky Prazdroj i Plzen
Nettopris/person i dubbelrum 1/5-30/9 2025
Skicka förfrågan